Björn Skifs om Shen Yun: "Otroligt vackert"
Björn Skifs såg Shen Yun Performing Arts uppträda på Cirkus i Stockholm. (Foto: Ming Ya / Epoch Times)


Artisten Björn Skifs visste inte riktigt vad som väntade honom inne på Cirkus på onsdagskvällen den 27 april, men han blev positivt överraskad av årets sista Shen Yun-föreställning i Sverige.

– Otroligt vackert. En grace och skönhet som jag inte hade förväntat mig, inte vågat hoppas på. Sedan blev jag överraskad av det politiska budskapet, som också var en positiv överraskning tycker jag, sade han efter föreställningen.

Björn Skifs syftar på inslagen som handlar om mänskliga rättigheter, där urgamla, grundläggande värderingar i det klassiska Kina tagits upp av en grupp nutida kineser, men i dagens Kina leder detta till förföljelse under det rådande kommuniststyret. Detta illustreras i föreställningen.

– Man förstår att det är en urgammal kultur och man blir glad för att den lever kvar i modern form, någonstans i alla fall. Jag är klart positiv över kvällen, sade den folkkäre musikartisten, som själv gav 72 föreställningar på Cirkus förra året.

Som musiker förvånades Skifs över musikarrangemanget som framfördes av Shen Yuns orkester.
– Arrangemangsmässigt är det väldigt västerländsk musik. Inte melodierna, men arrangemangen är förvånansvärt lika västerlandets.

Det är de tack vare att Shen Yun-orkestern smälter samman öst och väst. De västerländska blås- och stråkinstrumenten fungerar som ackompanjemang medan de kinesiska instrumenten spelar melodistämman.

– Och det här lilla instrumentet, erhu, fantastiskt vackert! Otroligt vackert, tillade Skifs.

När Xiaochun Qi spelade verkade publiken trollbunden, de följde varje enskild ton och när de blev en kort paus var det så tyst att man kunde ha hört en knappnål falla.

Björn Skifs tycker absolut att fler ska gå och se Shen Yun.

– Jag tycker att man ser för lite av sådant här. Framförallt finns där ett lugn tycker jag.

Björn Skifs musikaliska bana började redan i tidig ålder då han föddes in i en musikintresserad familj, med en pappa som var revymakare. Redan som tolvåring satte Björn Skifs upp egna shower under namnet ”Rock-Nalle”. Björn Skifs låg etta på Billboard-listan i USA med Hooked on a Feeling 1974. Han har även utvecklat sin komiska ådra, spelat in filmer och har satt upp flera shower. Sången är dock alltid där och han har haft åtskilliga hits genom åren. Senast han sågs i stora sammanhang var vid kronprinsessan Viktorias och prins Daniels bröllop där han sjöng ”When you tell the world you are mine” tillsammans med popstjärnan Agnes Carlsson.

Shen Yun Performing Arts Touring Company i Europa, åker vidare till Wien med föreställningar  1-4 maj.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.