Björklund enhälligt föreslagen som fp-ledare
Jan Björklund, på god väg att bli folkpartiets nye ledare.(Foto: Folkpartiet)


Jan Björklund föreslås nu enhälligt som ny partiledare av folkpartiets valberedning.

Sedan nuvarande partiledaren Lars Leijonborg i våras meddelade att han kommer avgå vid höstens landsmöte, efter tio år på posten, har skolminister Jan Björklund varit ett av de absolut hetaste namnen i debatten om hans efterträdare.

Jan Björklund säger i ett pressmeddelande att han kommer att fortsätta som skolminister om han väljs till partiledare…

– … eftersom omläggningen av utbildningspolitiken är den enskilt viktigaste uppgiften om vi ska kunna lyfta Sverige.

Att alliansregeringen blir vald till att bilda regering nästa val är en annan viktig fråga. Liksom ett få fler i eget arbete, motverka klimatförändringarna med modern teknik samt social välfärd, inte minst för de äldre.

I samband med kommentaren till nomineringen passar Jan Björklund på att klarlägga ett par saker: Den linje med krav och ordning i skolan som han kritiserats för har sin grund i han själv kommer från ett textilarbetarhem utan välfyllda bokhyllor, och att han kunde genomföra sin klassresa tack vare lärare med ”höga ambitioner och höga krav”.

Han tar även upp den kritik som riktats mot hans militära förflutna.

– Socialdemokrater och kommunister brukar säga ”majoren” med ett litet förakt i rösten. Jag har varit officer i försvaret i tolv år, under det sista decenniet av det kalla kriget. Vår uppgift var att skydda Sverige mot Sovjetkommunismen. Det är inget jag skäms för. Det är jag stolt över.

Valet av ny partiledare sker vid folkpartiets landsmöte i Västerås den 6-9 september.