Birgit Nilsson instiftade högklassigt pris
Bilden på den svenska operasångerskan Birgit Nilsson är tagen i april 2000 när hon höll en föreläsning för musikstudenter i Stockholm. Birgit Nilsson ansågs av många vara efterkrigstidens största Wagnersopran. (Foto: Jan Collsjöö / AFP Photo / Scanpix)


Hovsångerskan Birgit Nilsson som avled juldagen 2005 värnade om den klassiska operakonsten. Hon drömde om att instifta världens största pris inom klassisk musik. Tre år efter hennes död blir det verklighet.

Sopranen Birgit var Sveriges internationellt mest kända operasångerska, och hennes karriär kom att vara ovanligt länge, 1946-1982. Så var hon också en skånsk tös med båda fötterna på jorden, med en härlig humor och hängiven sitt yrke, sin konst.

Planerna på ett musikpris hade funnits länge i Birgits tankar och i mitten på 1980-talet startades en stiftelse. Tre år efter hennes död är det dags att börja dela ut pengarna. Priset går till den som åstadkommer något extraordinärt inom operakonsten i vid mening.

Priset är internationellt och ska gå till en manlig eller kvinnlig opera- eller konsertsångare eller dirigent inom samma område, men även en speciell operaproduktion kan få priset.

Det börjar delas ut nästa år och den förste vinnaren är redan utsedd av Birgit Nilsson själv. Namnet står uppskrivet och ligger i ett igenklistrat kuvert, redo att snart sprättas upp. Därefter kommer en internationell jury att utse pristagare vartannat eller vart tredje år.

Birgit Nilsson debuterade på Stockholmsoperan och planerna är att priset ska delas ut i oktober 2009, som är den månad hon debuterade i.

Det var först under fredagen som Birgit Nilssons pris blir känt, hon ville ha det så och det lär också vara världens största pris inom klassisk musik. Det avslöjades på en presskonferens i Stockholm. Prissumman är på en miljon dollar, drygt åtta miljoner svenska kronor.