Bioaktuell: End of Watch - årets bästa polisdrama
Jake Gyllenhaal fanns i Berlin bland jurymedlemmarna i februari 2012 under filmfestivalen. (Foto: AFP/Barbara Sax)


  • Film: End of Watch
  • Produktionsår: 2012
  • Produktionsland: USA
  • Regi: David Ayer
  • Medverkande: Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Anna Kendrick, Natalie Martinez, David Harbour, Frank Grillo m fl.

Vid sällsynta tillfällen händer det att man ser en trailer som ger en gåshud. Detta beror allt som oftast på att det helt enkelt finns människor som är väldigt bra på att göra trailers. Själva filmen lever sällan upp till trailern. Detta är ett undantag. För ”End of Watch” är ruggigt bra.

Brian Taylor (Gyllenhaal) och Michael Zavala (Peña) är poliser i Los Angeles. Det är ett tufft arbete i vilket de ständigt får uppleva mänsklighetens ruggigaste sidor. De väger upp sitt tunga arbete med flamsig och barnslig humor, men när det kommer till kritan kan allmänheten och kollegorna räkna med dem. På grund av en rad sammanträffanden sätter de käppar i hjulet för en mexikansk drogkartell och snart har de ett gäng efter sig som är ute efter att döda dem.


Anna Kendrick på premiären av en annan film 'What To Expect When You're Expecting' i London den 22 maj 2012. (Foto: AFP/Andrew Cowie)

Anna Kendrick på premiären av en annan film ‘What To Expect When You’re Expecting’ i London den 22 maj 2012. (Foto: AFP/Andrew Cowie)

David Ayer, som både har skrivit manuset och regisserat filmen, har även skrivit manuset till den hyllade ”Training Day” (Antoine Fuqua, USA/Australien, 2001). Den blytunga atmosfären känns igen även i denna film. Den är dessutom filmad delvis med så kallat ”found footage”, vilket betyder att skådespelarna har filmat en hel del av det vi får se. Detta gör att filmen känns mer realistisk, vilket gör att man kommer ännu närmre karaktärerna. Man både skrattar och gråter med dem. I de lite mer dramatiska sekvenserna blev detta jobbigt till och med för mig, den luttrade filmkritikern.

Skådespelarinsatserna i denna film är enastående. Man är van att se Jake Gyllenhaal i de tunga dramatiska rollerna. Ett bra exempel är ”Brokeback Mountain” (Ang Lee, USA/Kanada, 2005). Han är bättre än någonsin i denna film. Filmens bästa insats står dock den relativt okända Peña för. Han framför både de roligaste och de mest rörande replikerna med en sådan lätthet att man ibland undrar om man inte sitter och tittar på ”Cops” (Malcolm Barbour & John Langley, USA, 1989-) och Peña egentligen bara är en väldigt vältalig polis.

”End of Watch” är en av de bästa filmerna jag sett i år. Känsliga tittare varnas dock skarpt. Detta är en våldsam film. Men personligen var det den känslomässiga berg-och-dal-banan som gjorde det jobbigast för mig.