Bilder på barnarbetare väcker sympati i Kina
15-åriga Zhang Qianqian arbetar 12 timmar om dagen på ett tegelbruk på den kinesiska landsbygden på sitt sommarlov. (Foton erhållna av en kinesisk bloggare)


En kinesisk bloggare publicerade en artikel på internet tillsammans med en serie foton av en 15-årig flicka och hennes liv. Hon har sedan dess kallats ”den förnuftigaste flicka som fötts på 90-talet”.

Flickan heter Zhang Qianqian och hon måste arbeta på ett tegelbruk i staden Guizhou 12 timmar om dagen under sitt sommarlov, samtidigt som hon tar hand om sin lillasyster och sina små tvillingbröder. Zhangs situation stryker under det kinesiska talesättet att ”barn från fattiga familjer blir försörjare tidigare”.

En bloggare reagerade på fotot med orden ”Livet är inte lätt. Fastän hon är så ung kan hon inte njuta av sin sommarledighet, utan måste arbeta hårt för att avlasta sina föräldrar.”

Bland många andra sympatiyttringar bland kommentarerna fanns denna: ”Så sorgligt! Jag kan inte låta bli att gråta när jag ser bilderna. De påminner mig om min barndom på landsbygden.”

Enligt författaren till artikeln, som även tog bilderna, arbetar flickan i ett över 20 år gammalt tegelbruk på landsbygden i södra Jiangsuprovinsen. Man arbetar från 6 på morgonen till 18 på kvällen och får bara en kort paus vid lunchtid.

Flickan på bilderna måste dra en vagn för att frakta tegelstenar, samtidigt som hon tar hand om sina småsyskon som leker bredvid henne. Arbetare där kan tjäna 30 yuan (ungefär 30 kr) om dagen för att frakta tegel. 

Bloggaren sade att han inte hade för avsikt att tjäna pengar på dessa bilder, eftersom chefen på bruket kanske skulle avskeda flickan i så fall. Tegelbruk och barnarbete har blivit en känslig fråga efter att media avslöjat att många barnslavarbetare använts av illegala tegelbruk i Kina på senare år. 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21027/


Zhang Qianqian har tre syskon, de yngsta är tvillingar.

Zhang Qianqian har tre syskon, de yngsta är tvillingar.


Zhang Qianqian tar hand om en av sina småbröder.

Zhang Qianqian tar hand om en av sina småbröder.


På väg tillbaka efter att ha levererat tegelstenar.

På väg tillbaka efter att ha levererat tegelstenar.