Bilden som fick världen att vakna
Bilden på Aylan Kurdi var på förstasidan i många av världens tidningar. Bilden blev en väckarklocka för både politiker och allmänhet. Foto: Justin Tallis/AFP/Getty Image


Bilden av den döde treåriga Aylan Kurdi som spolades i land på en strand i Medelhavet har skakat om världen. Mångas hjärtan öppnades och hjälpviljan är stor bland både politiker och allmänhet.

Aylan Kurdi, hans femårige bror och mamma dog under flykten till Europa. Bara pappan överlevde när den lilla gummibåten kapsejsade ute till havs utanför Turkiet. De hade lämnat kriget i hemlandet Syrien och var enligt vad pappan sagt till CNN på väg till Sverige. Bilden av Aylan har blivit en väckarklocka för en hel värld.

Gåvorna till hjälporganisationerna strömmar in. På torsdagen startade TV4 en insamling för fem stora organisationer, UNICEF, Rädda Barnen, Röda Korset, UNHCR och Läkare utan gränser.

Folk donerar pengar och de vill också aktivt göra något för de flyktingar som redan kommit hit. Expressen skriver att socialförvaltningen i Stockholm har mottagit tusentals ansökningar från privatpersoner som vill hjälpa ensamkommande flyktingbarn.

Besökarna till Röda Korsets hemsida har ökat markant och antalet månadsgivare till Rädda Barnen har fördubblats de senaste dagarna. Även företag vill bidra och skänker pengar.
– Många hör av sig och vill skänka pengar eller arbeta som volontär, säger Malin Barnö insamlingschef på Röda Korset till Dagens Industri.

Islamic Relief är en stor hjälporganisation på plats i Mellanöstern som normalt samlar in 10 -12 miljoner kronor om året från privatpersoner i Sverige. Där märker man att de som bidrar nu bara skriver ordet ”flykting” i meddelandet, i stället för ett särskilt land eller ändamål. Pengarna ska gå till flyktingar i Europa.


En familj i en gummibåt har lyckligt kommit fram till Kos från Turkiet. Alla andra kommer inte fram trots att sträckan inte är lång. Farkosterna är både för dåliga och överlastade. Foto: Dan Kitwood/Getty Image

En familj i en gummibåt har lyckligt kommit fram till Kos från Turkiet. Alla andra kommer inte fram trots att sträckan inte är lång. Farkosterna är både för dåliga och överlastade. Foto: Dan Kitwood/Getty Image

Medlemsstaterna måste göra mer

Aftonbladet skriver att Stefan Lövfen ska träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på tu man hand för att diskutera flyktingfrågan. På tisdag ska de förbereda för vad som måste komma ut av nästa EU-råd. Självklart handlar det om att medlemsstaterna måste göra mer. Vi kan inte acceptera att vissa länder säger nej. Det är skamligt, säger Lövfen.

För närvarande tar Sverige och Tyskland emot två av tre flyktingar som kommer till Europa. Vid en diskussion mellan EU:s ledare i juni, enades man om en frivillig modell för flyktingmottagande men nu behöver systemet reformeras.

Det finns också många andra saker att göra, enligt Lövfen. Majoriteten av flyktingarna kommer från Syrien, Eritrea, Irak och Somalia. Vi behöver få igång fungerande samtal mellan EU och Afrikanska unionen. Vi måste hjälpas åt för att folk ska kunna bo i sina länder och slippa göra dessa fasansfulla resor.

Storbritannien mjuknar

Storbritanniens premiärminister David Cameron har också börjat ge efter för påtryckningarna att göra mer för flyktingarna. Han förväntas presentera en plan för hur landet ska kunna ta emot fler flyktingar de närmaste dagarna, rapporterar BBC.

De extra flyktingarna ska tas från FN:s läger vid den syriska gränsen, inte de som redan kommit till Europa. Det har inte nämnts något exakt antal men The Telegraph skriver om tusentals fler syriska asylsökande.