Beväpnade västerländska trupper har setts i Libyen (video)


Beväpnade västerländska trupper sågs på film nära frontlinjen tillsammans med libyska rebeller i Misrata. Filmen visar den första händelsen där utländska styrkor ger sitt stöd i konflikten.

Trots motstridiga uttalanden från Nato att det inte blir ”några marktrupper” i Libyen, kan man tydligt se att västerlänningar filmats i ett reportage från Al Jazeerea-tv.

”Här ser man en grupp beväpnade utlänningar, troligen brittiska, vilka har tagit kontakt med de stridande. Det kan vara för att underlätta kommande helikopterattacker ”, sade Al Jazeeras krigskorrespondent Tony Birtley, i videon.

Det var ungefär fem brunklädda män i militärkepsar. En av de mer synliga männen bar en rosa, kortärmad skjorta. Al Jazeera säger i reportaget att männen snabbt flydde till sitt fordon när de upptäckte kamerorna.

Männen filmades av tv-stationen förra veckan. Det rapporterades då att franska och brittiska stridshelikoptrar av märket Apache var på väg till det hårt ansatta nordafrikanska landet för att ansluta sig till Natos två månader långa fälttåg.

I ett antal rapporter under den libyska konflikten har det framkommit att Natos soldater i specialstyrkor har setts prata med rebellerna för att få hjälp med att göra Gaddafis styrkor och ledningscentraler till måltavlor. 

Rapporten sändes på tv när Sydafrikas president Jacob Zuma besökte Tripoli och det sades att Gaddafi är på gränsen till ett eldupphör med rebellerna, enligt rapporter i medierna.

Reuters rapporterade att fem libyska generaler och tre officerare flytt till Italien. Ytterligare cirka 100 arméofficerare hoppade också av i vad som verkar vara ett hårt slag mot Gaddafis regim.

Enligt nyhetsbyrån hoppade de av på grund av att Gaddafis agerande var orsak till dödandet av civila libyer och våld mot kvinnor.

Översatt från engelska