Beväpnad polis dödade en och skadade hundra i Guandong
Invånare i Yinghong demonstrerar mot lokalregeringens korruption. (Foto: Epoch Times)


Över 2000 personer boende i Yinghong-häradet i Guangdongprovinsen demonstrerade mot regimens korruption den 23 maj. Demonstranterna drabbade samman med ett par hundra beväpnade poliser och det hela slutade blodigt.

Enligt ett vittne dödades en demonstrant i sammandrabbningen och minst 100 skadades.

Incidenten inträffade runt lunchtid. Poliserna angrep folkmassan med batonger och polishundar, medan demonstranterna kastade sten på poliserna och brände två polisfordon. En kvinnlig demonstrant dog på sjukhus efter att ha skadats av polisen.

Vid 18-tiden rensade polisen upp på platsen och tvättade bord blodet från gatan med hjälp av lastbilar.

Hongkongtidningen Oriental Daily citerade en vietnamkines vid namn Chen som skadades i konflikten.  Han sade att polisen kopplat ur hela stadens internet för att hindra att nyheten sprider sig.

I Yinghong-häradet bor tiotusentals vietnamkineser som återvände till Kina under det sino-vietnamesiska kriget på 70-talet. De flesta arbetar på de lokala teodlingarna. Invånarna har levt i fattigdom i årtionden eftersom de lokala ämbetsmännen beslagtagit deras mark och höjt hyrorna. Invånarna hävdar även att deras pensionsfonder och bidrag från provinsregeringen försvunnit i korruption.

Protesten sattes igång av att tre lokala ämbetsmän nyligen greps, anklagade för förskingring. Förargade invånare krävde att lokalregeringen ska lämna tillbaka de förskingrade fonderna. När deras begäran nekades beslutade de att marschera till kommunregeringen för att appellera och det var då polisen beslutade att svara med våld.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/17416/