Bevakning av demonstrationer livsfarligt för journalister
En libysk demonstrant håller upp en affisch som visar bilder av två utländska journalister, Tim Hetherington (t.v) och Chris Hondros, som dödades i staden Misrata den 20 april. (Foto: Saeed Khan / AFP / Getty Images)


Mediabevakning av den arabiska vårens uppror, oroligheterna i Pakistan och undersökningar av hemliga operationer av mexikanska narkotikakarteller, har utsatt journalister i fara och flera dussin har blivit dödade över hela världen under 2011, säger en rapport som publicerades på tisdagen.

Politiska oroligheter runt om i världen har visat sig vara särskilt farliga för journalister i år, säger Committee to Protect Journalists (CPJ) (Skyddskommittén för journalister). Sammanlagt dödades 43 journalister i arbetet under året. Sju av dessa dödsfall skedde i Pakistan, som anses vara det dödligaste landet för journalister.

Bland de dödade i år var ”Restrepo”-filmskaparen Tim Hetherington och fotografen Chris Hondros, både hyllade journalister, som bevakade de omfattande protesterna som ledde till inbördeskrig i Libyen. De dödades i samma attack av regeringstyrkornas granatkastare.

Mediebevakning av den arabiska vårens protester orsakade många dödsfall av de yrkesverksamma inom media. Förutom Hetherington och Hondros blev tre andra dödade i Libyen, två i Jemen, två i Bahrain, två i Egypten och en vardera i Syrien och Tunisien.

Ahmed Tarek, en reporter för Mellanöstern News Agency, sade till CPJ att ”journalister som arbetar i denna miljö utsätter sig för samma fara som krigskorrespondenterna som bevakar en väpnad konflikt.”

Även om dödsfallen under farliga uppdrag nådde en rekordnivå under 2011, minskade antalet planerade mord på journalister runt om i världen. Totalt sett kan antalet dödade jämföras med förra året men de har minskat betydligt från en rekordhög nivå för två år sedan, då 72 journalister dödades.

CPJ sade att det fortfarande undersöker morden på 35 mediearbetare under 2011 för att avgöra om de var arbetsrelaterade.

I Mexiko, där narkotikarelaterat våld har kulminerat under de senaste åren, har tre dödsfall registrerats som tycks vara direkt relaterade till utredningar om andra journalisters död eller till kontakter med själva knarkkarteller.

”Mexikanska journalister står fortfarande inför ett dystert val: Att censurera sitt eget arbete eller att vara i farozonen,” sade CPJ. Karteller har utfärdat varningar till nyhetsbyråer om att inte bli involverade och många journalister har tvingats offentliggöra sina rapporter på bloggar eller via sociala mediers webbplatser.

”Noel López Olguin, vars tidningsspalt ”Med en blyertspenna” tog sig an narkotikahandel och officiell korruption, hittades i en hemlig grav i delstaten Veracruz i år,” sade CJP.

Vad gäller majoriteten av de journalister som dödades i Pakistan, verkar fem av sju, ha varit utsedda till måltavlor och alla fallen är ännu olösta. Till exempel mördades en reporter som arbetade för Asia Times Online efter att han upptäckt en koppling mellan al-Qaida och den pakistanska marinen.

”Regeringen bör ta detta på allvar och inse att det är deras plikt att skydda journalister. Om en journalist hotas bör den skyldige ställas inför rätta ”, sade pakistanska journalisten Umar Cheema, som kidnappades och misshandlades förra året, till CPJ.

Översatt från engelska