Berömd musikaffärs chef: Shen Yuns instrumentering är exceptionell
Michael Remenyi, tredje generationens chef för det berömda Remenyi House of Music, kom till Shen Yun Performing Arts på Sony Centre den 26 januari, 2014. (Foto: Evan Ning / Epoch Times)


Michael Remenyi är tredje generationens chef för det berömda Remenyi House of Music i Toronto, Kanada. Han mötte en annan musikalisk tradition, Shen Yun Performing Arts, som också har förts vidare genom generationerna.

Remenyi, som växte upp med att spela cello och saxofon, var på Shen Yuns sista föreställning i Toronto vid Sony Centre och han fängslades av de traditionella kinesiska instrumenten som hörs i showen.

– Det är intressant eftersom klassisk kinesisk dans och musik inte är något man hör varje dag, det är inte en typisk melodi som du hör, sade han.

– När du hör ett nytt sound för första gången väcker det direkt en känsla. Och det är en känsla som omges av dansen, musiken och känslan av historia och tradition, sade Remenyi.

Shen Yun, ett New York- baserat klassiskt kinesiskt dans- och musikkompani, turnerar med en unik orkester som kombinerar traditionella kinesiska instrument med instrument i västerländsk filharmonisk orkester.

Detta harmoniska äktenskap mellan öst och väst var ett nöje att lyssna på, sade Remenyi.

– Musiken är vacker, sade han och tillade att han var förtjust i den tvåsträngade erhun, eller kinesisk fiol.

– Det låter vackert, tillade han.

Remenyi har en lång och fascinerande familjehistoria i musikbranschen. Hans farfar var en ungrare vid namn Mihály Remenyi, mästare i fiolbyggande och även återförsäljare av instrument. Hans butik var en mycket respekterad plats i Budapests kulturliv.

Verksamheten beslagtogs 1951 då kommunistregimen tvingade privata företag att upphöra men familjen Remenyi invandrade till Kanada och öppnade strax därefter en butik i Toronto.

Ända sedan dess har verksamheten blomstrat och växt från en 4 meter bred butik till dagens stora musikaffär med full service i tre våningar. Den har förts vidare genom tre generationer av Remenyi.

Remenyi sade att Shen Yuns konstnärliga skattskista var imponerande, full som den är av dans, sång, orkestermusik, högteknologiska bakgrunder och scenkläder.

– Hela produktionen har varit fenomenal. Kombinationen med bakgrunden och levande skådespeleri, levande dans och kostymerna är fenomenal, det är en underbar show, sade han.

Han slogs också av de innerliga operaartade inslagen med sopran-, tenor- och barytonsolister. Att sjunga kinesiska texter i bel canto-stilen en av de svåraste sångstilarna att bemästra, enligt Shen Yuns hemsida.

– Sjungandet är nytt att höra och vackert, sade han och tillade att han uppskattade översättningen av texterna som projiceras på den digitala bakgrunden.

– Sångtexten på skärmen är till stor hjälp för alla som inte talar kinesiska. Man kan förstå texten, sade han.

Enligt hemsidan
är varje sång Shen Yuns originalkomposition, rik med traditionell kinesisk filosofi om ursprunget och meningen med livet.

– Jag tycker det är ett budskap som alla kan relatera till i livet, sade Michael Remenyi.

NTD Television och Justina Wheale rapporterade.

Översatt från engelska

Shen Yun är en ideell organisation med det uttalade uppdraget att återuppväcka den femtusenåriga gudomligt inspirerade kulturen i Kina och dela den med världen.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer att uppträda i Europa från början av mars bland annat i Paris, Bryssel, Berlin och Genève. För vidare information besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.