Berömd hanbokdesigner fann det omöjligt att kopiera DPA:s kostymer
Park tyckte att DPA:s premiärföreställning på Universal Arts Center, Seoul, den 4 februari var häpnadsväckande.


Park, som är berömd för sin hanbokdesign (traditionell koreansk dräkt) anser Divine Performing Arts (DPA) kostymer vara gåtfulla och vackra.

Jag har redan sett DPA flera gånger. Förra året såg jag den två gånger plus en i år. Jag har njutit av den tre gånger. Oavsett hur många gånger jag ser den kommer den nog aldrig att bli tråkig. [DPA] har en speciell slags mystik i sig – det är mycket vackert. På det hela får DPA mig att känna mig mycket behaglig till mods. [Dansarnas] gester är eleganta, förfinade och mycket rörande, säger Park

– En som lämnat djupt intryck på mig är “Poetens vision”. Jag tycker verkligen om poeten Li Bais lyckliga ansiktsuttryck när han är omringad av himmelska damer och deras kostymer. Jag gillar kostymer gjorda i siden. Färgerna i sidenet blir mycket klart och ger en gåtfull känsla – mycket mirakulös. 

Direkt efter förra årets show försökte Park göra liknande kostymer som DPA:s men det var svårare än hon föreställt sig.

– Efter att jag kommit hem försökte jag klura ut det under en lång tid. Men jag insåg att det i själva verket var väldigt svårt. När vi gör våra traditionella hanbok använder vi oss också av färggrannt siden. Jag vet inte varför men materialet verkar vara detsamma på ytan men är ändå annorlunda i tillverkningen. Jag lyckades inte reproducera kostymerna.

Trots det omöjliga med att kopiera DPA-kostymerna har dräkterna i showen gett upphov till mycket inspiration. 

– Just nu är mitt huvud fyllt av idéer. Jag hoppas att det inte slutar med att jag glömmer allt. Nästa år vill jag komma tillbaks så jag kan få ännu mer inspiration och skapa ännu vackrare kläder, säger hon.

Park säger vidare att de traditionella kinesiska kostymerna och hanbok har likheter. De långa ärmarna i traditionella kinesiska kläder finns också i traditionell hanbok. I till exempel ett av numren är kostymerna lika de som ses i fresker. Trots att de är annorlunda från hanbok är de mycket lika.

Park imponerades av flera av numrens dräkter och noterade att vissa ärmar kunde svängas vitt som kjolar. Var och en av dansarnas klänningar och ärmar verkade knytas ihop till en cirkel av 360 grader.

Hon sade sig fundera över hur de smala ärmarna under Tangdynastin (618-907) kan skäras till på ett sådant sätt att de faktiskt i slutändan förenas med resten klänningen.

– Det är verkligen ett mysterium, avslutar hon.

Epochtimes är stolt sponsor av Divine Performing Arts 2009 års världsturné.
För mer info besök www.divineshows.se