Berlusconi utvisades från parlamentet
Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi vinkar till anhängare i slutet av sitt tal utanför hans privata bostad, Palazzo Grazioli, den 27 november, 2013 i Rom. (Foto: Filippo Monterorte / AFP)


Den italienska senaten har utvisat den före detta premiärministern Silvio Berlusconi från parlamentet till följd av hans fällande dom för skattebedrägeri.

”Slutsatserna från valkommittén har godkänts, och upphäver valet av senator Silvio Berlusconi,”, sade senatens talesman Pietro Grasso, enligt nyhetsbyrån AFP.

Beslutet avslutar en tre månaders process som inleddes efter det att Berlusconi, som vann tre allmänna val och arbetade i nio år som premiärminister, förlorade sin sista överklagan över skattebedrägeridomen från 2012.

Domstolen dömde honom till fyra års fängelse, som omvandlat till ett år kommer att gå till att utföra samhällstjänst. Han var också förbjuden att inneha offentliga ämbeten under två år, och förhindra åtminstone omedelbar återgång till regeringen, enligt Reuters.

Nu när han har fråntagits sin parlamentariska immunitet efter 20 år som lagstiftare, är han nu mer sårbar i en rad andra brottmål, där han anklagas för förbrytelser, inbegripet politiska mutor och att ha betalat för sex med en minderårig.

Den historiska enhälliga omröstningen på onsdagen markerar dock inte slutet den 77-årige miljardärens politiska karriär.

Berlusconi förklarade onsdag varandes en ”sorgedag för demokratin” inför tusentals jublande, flaggviftande supportrar utanför hans romerska palats.

Även att Berlusconi inte kommer att erhålla en plats i parlamentet, kommer han troligen ha ett fortsatt inflytande i italiensk politik.

Han har nystartat sitt parti Forza Italia och analytiker uppskattar att han fortfarande har miljontals anhängare, rapporterar AP.