Benjamin Kong var med vid Zhongnanhai 1999
Läkaren Benjamin Kong var bland de tiotusen som hade samlats i Peking den 25 april 1999 för en vädjan. (Foto: Pirjo Svensson/ Epoch Times)


I fredags samlades ett tjugotal Falun Gong-utövare utanför Kinas konsulat i Göteborg för att uppmärksamma en historisk vädjan som ägde rum i Peking för tio år sedan. Den historiska händelsen ledde till att Falun Gong uppmärksammades i världen, och kom senare att användas av regimens ledare för att starta en storskalig och grym förföljelse i Kina.

Vad hände egentligen den 25 april 1999 och varför? Den kinesiske läkaren och Falun Gong-utövaren Benjamin Kong, som flydde till Sverige efter att flera gånger ha fängslats i Kina utan att han gjort sig skyldig till något brott, var med i den folkmassa som för tio år sedan vädjade utanför regeringskansliet i Zhongnanhai i Peking.

– Jag stod där utanför den höga muren för tio år sedan. Det var så mycket folk att man inte kunde se slutet på kön för alla som var där. Vi stod tysta där hela dagen, berättar Benjamin Kong som rest till Göteborg för att delta i demonstrationen på Grönsakstorget.

Först efteråt fick han höra att det faktiskt hade samlats omkring tiotusen människor vid klagomålskontoret i Peking den dagen. Hur kom det sig att kinesiska Falun Gong-utövare gjorde en sådan stor manifestation i ett land där demonstrationer är så riskfyllda?

– Dagen innan sade en vän, som också utövade Falun Gong, att många utövare hade arresterats i staden Tianjin och sade att några skall gå till klagomålskontoret i Peking. Det är ett ställe dit folk kan gå om man tycker att regeringen gjort något fel, säger Benjamin Kong och fortsätter:

– Jag tänkte att det är Falun Gong-utövares rätt att utöva, men kommunistpartiet hade arresterat utövare i Tianjin. Jag var orolig för det och därför gick jag dit.

Han hade också hört från sina vänner att polisen i Tianjin sagt att arresteringsorder hade kommit från centralregeringen, och om man vill lösa problemet så skulle man gå till dit. I Peking kom premiärministern ut för att möta utövarna.

– Jag hörde att flera utövare blev insläppta till regeringens kontor och premiärminister Zhu Rongji talade med utövare. Han visste att Falun Gong var bra för människors hälsa och han hade tidigare skrivit om att det är ok att utöva.

Enligt Benjamin var premiärministern också mycket förvånad, han visste inte varför man hade gripit utövare i Tianjin.

– Jag hörde att premiärminister Zhu Rongji lovade de utövare som träffade honom att de som arresterats i Tianjin skulle släppas. Vilket också skedde på kvällen och då gick vi från platsen, lika tysta som vi kommit, säger Benjamin.

Sedan verkade det som om allting återgick till det normala och folk fortsatte att träna Falun Gong i parkerna

– Fast det fanns vissa problem. Efter Zhongnanhai kom några hemliga poliser (till utövningsplatserna i parker) för att samla information om oss. Efter Zhongnanhai fanns det en notis i tidningen, från centralregeringen, att de inte skulle förbjuda oss att träna, men vad de (centralregeringen) sade var inte detsamma som de gjorde, säger Benjamin.

Liknande saker hade inträffat även innan massvädjan i Zhongnanhai.

– Faktiskt hade kommunistpartiet skickat några (av sina) människor till Falun Gong-gruppen långt innan, de ville hitta något – hitta en orsak till att slå ner på oss. Men när dessa personer verkligen började förstå vad Falun Gong var, och vad utövare gjorde, blev de berörda och visste att dessa människor verkligen är goda människor. Många av dessa poliser blev själva utövare så de visste att Falun Gong var bra, säger Benjamin med ett leende.

Plötsligt den 20 juli slog polisen ner mot övningsgrupperna i många städer samtidigt och massarresterade utövare. Benjamin gick, tillsammans med många andra utövare, och vädjade igen och blev själv gripen.

– Jag har varit arresterad fem gånger och skickades till ett tvångsarbetsläger på 14 månader. Jag hade sån tur att få komma till Sverige, säger Benjamin.

Nu har det gått tio år sedan händelsen vid Zhongnanhai, men Benjamin tror inte att situationen har förbättrats.

– Jag har en vän – vi utövade tillsammans innan förföljelsen – och nu har han fått ytterligare fem års fängelse. Han hade redan varit fängslad i sex år. Och några av mina vänner är fortfarande i arbetsläger och fängelse.

Benjamin känner även flera som dött av tortyr och fängelsevistelser.

– Det fanns en kvinna med namn Zhao Xin. Hon var lärare på Beijing University of Business and Industry. Vi tränade tillsammans i en park, Zizhuyuanparken. Hon fängslades och bröt nackkotorna. Hon blev förlamad från halsen och ner. Jag hälsade på henne och hon kunde inte röra sig, så efter sex månader dog hon. En annan var en sångare och musiker, han spelade gitarr och lärde elever att spela gitarr. Han fängslades och var min rumskamrat på arbetslägret att tag. Han hade hjärtproblem som ung och efter träningen med Falun Gong blev hans hälsa bra. Men på arbetslägret torterades han fysiskt och psykiskt, sedan blev han sjuk och dog.

Om någon av tjänstemännen från Kinas konsulat kom ut för att möta utövarna på manifestation på Grönsakstorget skulle Benjamin vilja säga till honom:

– Falun Gong-utövare är mycket snälla människor. Vi har inget intresse av politisk makt. Vi vill bara ha frihet att utöva och tro på sanning, godhet, tålamod. Men kommunistpartiet har behandlat oss som fiende, har dödat så många, och även stulit organ (från fängslade Falun Gong-utövare). Sådana onda handlingar kan bara göras av det mest onda partiet. Om du som är med i partiet och senare kommer att skickas till domstol, om du inte har blod på dina händer så borde du lämna partiet, och du borde hjälpa till att få slut på förföljelsen. Det skulle jag vilja säga till den personen, säger Benjamin med allvarlig och sorgsen blick och tillägger:

– Även de som arbetar för kommunistpartiet har blivit lurade av partiet.

Länk:

Kanadensarna David Kilgour och David Matas utredning ”Bloody Harvest” med information om organstölder i Kina kan laddas ned på: http://organharvestinvestigation.net


En tyst meditation framför Kinas konsulat  den 23 april Göteborg. (Foto: Pirjo Svensson/ Epoch Times)

En tyst meditation framför Kinas konsulat den 23 april Göteborg. (Foto: Pirjo Svensson/ Epoch Times)


Nyfikna förbipasserande på Grönsakstorget i Göteborg (Foto: Pirjo Svensson/ Epoch Times)

Nyfikna förbipasserande på Grönsakstorget i Göteborg (Foto: Pirjo Svensson/ Epoch Times)