Beichuan avspärrat efter jordbävningen för att förhindra epidemi
Soldater desinficerar gatorna i de värst drabbade jordbävningsområdet i Beichuan, i Kinas sydvästra provins Sichuan den 25 juni, 2008. Det var den sista dagen invånarna tilläts ta tillvara på sina tillhörigheter i den förstörda staden. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Myndigheterna i Beichuan länet, vilket ligger i Sichuan i jordbävningens centrum, beordrade 26 juni en andra avspärrning för att stoppa smittepidemin från att spridas. Inga detaljer om smittepidemin har lämnats ut.

Avspärrningen kom sex dagars efter att den första avspärrningen den 20 maj hävts. Tjänstemannen på Mianyang Publicity Department sade att avspärrningen skulle bli längre denna gång, men han angav inte något slutdatum.

Enligt The Beijing News kommer mer än 600 poliser från Mianyang och andra platser att vakta länet dygnet runt för att hindra alla från att komma in eller komma ut därifrån, förutom polis och de med specialpass.

Tjänstemän sade att avspärrningen är nödvändig för att förhindra smittspridning. Allteftersom temperaturen stiger, ligger över hela staden den illaluktande stanken av döda kroppar. Samtidigt kläcks flugor och myggor och det gör det ännu svårare att hindra smittspridningen. Därutöver återvände en del invånare när den första avspärrningen togs bort och de sökte i spillrorna med sina bara händer, efter sina anhörigas döda kroppar och sina tillhörigheter. De hade inga riktiga verktyg eller något skydd, de utsattes för infektionsrisk.

Beichuan som ligger i norra
Sichuan, lider efter jordbävningskatastrofen med sina 12 000 döda och 1 500 saknade. Stadens gamla del blev helt täckt av ett jordskred och de flesta nya stadsdelarna blev förstörda. De omkomna är i huvudsak lekskolebarn och andra skolbarn.

Beichuans kommunalhus flyttades till sin nuvarande position 1952 för att länets regeringstjänstemän skulle komma närmare Mianyang, dit de ofta reste för möten. Kommunalhusets ursprungliga plats, Zhicheng, fick inga större skador vid jordbävningen eftersom den var byggd på en platt område omgivet av kullar.

Trots av invånarna kritiserade flytten av kommunalhuset till ett område med hög risk för jordskred och att de ansåg det vara ett felaktigt beslut, har myndigheterna varken svarat eller ursäktat det.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-7-2/72842.html