Begravd by i Mayariket ger ny förståelse för forntida jordbruk
En vulkan både förstörde och bevarade byn Cerén, inklusive detta hus som förmodligen tillhörde en shaman. (Foto: David Lentz)


I en forntida by i Mayariket som legat begravd i vulkanaska i många hundra år har man hittat ovanligt välbevarade hus, grödor och trädgårdar.

Amerikanska arkeologer har grävt ut byn Cerén, som upptäcktes på 1970-talet i El Salvador. En vulkan förstörde byn för mer än 1400 år sedan och vulkanaskan har på ett effektivt sätt bevarat växterna i det tropiska området.

”För mig betyder detta att den här platsen hade alla de bevarade växterna liggande på marken”, sade forskaren David Lentz, professor på University of Cincinatti, i ett pressmeddelande.

”Inte bara hittar vi de här resterna av växter välbevarade, vi hittar dem också där människorna lämnade dem för mer än tusen år sedan och det är verkligen extraordinärt.”

Forskarna fick en första inblick i Mayafolkets kök, som innefattade intensivt odlade trädgårdar.

”Vi kunde avgöra vad som fanns planterat runt husen”, sade Lentz. ”Detta är fantastiskt eftersom människor under lång tid har debatterat hur Mayafolket gjorde allt detta. Nu har vi ett verkligt exempel.”

En annan ny upptäckt var malanga, en rotfrukt besläktad med taro, som forskarna inte visste odlades av Mayafolket. Teamet fann också gräs som inte längre finns i området och ett hus som innehöll fler än 70 keramiska krukor.

Dessutom upptäckte de en belagd väg som kallas för ”sacbe”, som Lentz planerar att följa i framtiden för att se om den leder till andra intressanta upptäckter.

”Det var klurigt eftersom vi hela tiden stötte på saker som vi inte stött på förut i Mayariket”, sade Lentz. ”De var helt enkelt osynliga på grund av avsaknaden av konservering.”

”Cerén betraktas internationellt som en av skatterna i världen”, tillade han.

”Det vi har upptäckt ger oss en verklig idé om hur saker var i det förflutna och hur människor har modifierat saker och ting. Jag tror att det vi lär oss revolutionerar vårt begrepp om det forntida Mesoamerika.”

Upptäckterna hjälper forskarna att förstå Mayafolkets jordbruk och hur de kunde leva så pass tättbefolkat. Forskningen kommer att presenteras vid det årliga mötet för Society for American Archaeology i Honolulu den 3-7 april.

Översatt från engelska