Basketstjärna engagerar sig för Darfur
Ira Newble från Cleveland Cavaliers läste en arikel om krisen i Darfur och skrev en petition som fått stort stöd bland andra spelare. (Foto: Andy Lyons/Getty Images)


Medan National Basketball Associations (NBA) östliga mästare Cleveland Cavaliers nyligen kämpade mot San Antonio Spurs i NBA-finalen, uppmärksammade forwardreserven Ira Newble ett drama av ännu större dimensioner som pågår på andra sidan jorden, i Darfur.

Det som utmärker den 2,20 m långa spelaren Ira Newble under dessa finaler är inte en trepoängare i sista sekunden utan hans humanitära engagemang.

Efter att av en händelse ha läst en artikel i USA Today drog Newble igång en kampanj för att rikta uppmärksamhet till den humanitära krisen i Darfurprovinsen i västra Sudan.

I artikeln hävdade Eric Reeves
, engelsk professor på Smith College i Northampton i Massachusetts, att byborna i Darfurregionen drevs på flykt från sitt land och med ett inbördeskrig som täckmantel rensades ut etniskt, något som fångade Clevelandspelarens uppmärksamhet.

Reeves berättade för USA Today att han beräknar att sedan konfliktens början är ca 2,5 av 6 miljoner Darfurinvånare hemlösa och cirka 500 000 har dött av sjukdomar, svält och våld.

”Det är ytterst smärtsamt att se hur lite världssamfundet gör för att stoppa detta folkmord”, fortsatte den engelske professorn.

Enligt Newbles egna undersökningar köper den kinesiska regimen en stor procent av sin olja från Sudan som i sin tur använder pengarna för att köpa vapen. Förfärad av läsningen ville Newble göra något konkret.

För att sprida medvetenhet om saken bestämde sig både Reeves och Newble att utarbeta en petition, eller öppet brev, där de flesta av Newbles lagkamrater bidrog med sitt stöd.

”Vi kommer att ha andra NBA-spelare som anmäler sig snart, inklusive superstjärnor. Just nu har vi ’Samvetets dream team’, tolv spelare från Cleveland Cavaliers har signerat Iras starka brev till Kinas president. Det kommer att ha enorm påverkan för att driva det vidare.”

En annan person som har skrivit på är Newbles agent Steve Kauffman som berättade för Epoch Times att det håller på att snabbas upp, inte bara i NBA-kretsar utan också inom andra förbund.

– Jag har pratat med folk på högsta nivån hos baseboll- och fotbollsspelarnas förbund. Det har jag gjort i 31 år och jag känner dessa personer och båda har indikerat att de kommer att samverka så mycket som möjligt för att få ut vårt material.

Översatt från engelsk version.