Barnsligt gott på vuxenvis


Ibland kan allt lösas så lekande lätt om man bara tänker om i nya banor eller andra former. På min arbetsplats turas vi om att ha ”kaffevecka” vilket innebär att man sköter det dagliga kaffekokandet och ser till att det blir allmänt trivsamt i personalrummet och sist men inte minst bjuder man på något gott till tisdagskaffet då de flesta är närvarande.

Somliga bakar själva eller låter ”de som inte gör annat” alltså bagarna få lön för mödan. Nu hade det alltså blivit min tur på listan att ha den stora äran att leverera något på tio-rasten. Allt gick som smort fram tills dess jag stod med näsan tryckt mot den lokala butikens glasdörr och insåg att de inte öppnat ännu. När jag nu för en gångs skull varit ute i god tid skulle jag ändå inte hinna köpa kaffebröd. Ja, nu var goda råd dyra. Med en snabb koll på klockan och en inventering av skafferiet tog jag ett hastigt beslut om att återvända och överge tanken på det bekvämt planerade köpebrödet.

Att hinna baka en traditionell kaka var det inte tal om men inte kunde jag göra alla besvikna vid veckans lilla höjdpunkt. På mindre än en kvart med basingredienser som finns i de flesta hem trollade jag fram en överraskande god kaka som ingen tidigare smakat. I alla fall inte i denna tappning.

Grunden är en av barnens absoluta favoriter – chokladbollar. Som vuxen får man dock leva med att ofta vara något mer slätstruken än barnen, så tänk er chokladbollar i platt format. Samma smet bekvämt nedpressad i en kokosbeströdd springform med smälta After Eight på, som glasyr (av en händelse kom denna presentask till min räddning). Sim sala bim! – en kaka som duger att bjuda vilken vuxen som helst på och som dessutom är barnsligt god.

Tur att man inte är ensam om att
ha barnasinnet kvar. Jo, inte bara de vuxna – även barnen visade sitt gillande. Till att börja med infann sig dock en viss skepsis hos de yngre. Med stora ögon tittade de nämligen misstänksamt på de erbjudna restbitarna som såg bekanta men ändå lite främmande ut. Så kom domen: – Det smakar ju som chokladbollar, är det verkligen det? Ja, och till och med med godis på! Jag älskar chokladbollar!

Här är receptet till fikagodiset som gör succé både hos stora och små. Perfekt vid objudna gäster, på campingsemester eller helt enkelt bara för att man är lite sugen.

200 g smör eller margarin
2 dl socker
6 dl havregryn (byt alternativt ut 1 dl mot kokos)
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
6 msk starkt kaffe, koncentrerad apelsinjuice eller vatten
Ta mer vätska om du vill att kakan skall vara lite saftigare och mjukt seg.

I allmänhet är det godare på alla sätt att använda sig av ekologiska/rättvisemärkta produkter. Välj gärna fruktos, råsocker eller honung istället för socker, man kan också ta en del strödadlar att söta med. Använd fiberhavregryn och äkta smör så blir kakan lite nyttigare.

Svårt att finfördela smöret? – värm en stund i mikro då blir det lätt att röra ihop degen eller använd det rumstempererat. Med degkrokar blir det en smidig massa.

Om man vill ha After Eightglasyr gör man så här: Smält 15-20 st After Eightplattor med en klick smör i mikron eller på spisen, passa så det inte kokar, rör runt utan att skapa luftbubblor då blir det slätt och blankt, bred snabbt på kakans topp. Garnera med tex kokos, strössel, siktad Oboy, nötter, choklad eller frukt och bär.

Ställ i kylen tills det är dags att servera, skär runt kanterna innan den serveras direkt från formens botten.

Bjud som den är eller med vispgrädde, glass och varm hallonsås eller fruktsallad. Variera efter eget tycke och smak.