Ballerina och pedagog vet inget så hänförande
Johanna Friberg, danspedagog och tidigare premiärdansare, njöt av Shen Yuns föreställning i Linköping, den 21 mars 2009. (Foto: Lilly Wang, Epoch Times)


Efter att ha närvarat vid Shen Yun Performing Arts 2009 världsturnés föreställning den 21 mars i Linköping, var Johanna Friberg, pedagog inom den klassiska baletten, full av beundran inför dansarna och presentationen.

 

– De är så underbara och skickliga. Jag vet ingenting så hänförande som deras användning av ärmarna på ett sådant flödande och fint sätt, sade hon.

 

Friberg prisade också artisternas förmåga att landa tyst efter språng, snurr och viktlösa hopp genom luften. Hon var imponerad av hur de tyst rörde sina fötter, och gled över scenen – hon sade att det var anmärkningsvärt.

 

– Man  hör inte ljudet av deras hopp, sade hon förvånad.

 

Friberg tillhör den fjärde generationen i en familj med tradition inom teatern som dansare, sångare, musiker eller scenkonstnärer. Som tidigare premiärdansare har Friberg en lång karriär som dansare och även som operasångare.

 

En annan aspekt i Shen Yuns föreställning som imponerade på henne var dräkterna.

 

– Dräkterna är fantastiska – speciellt alla de underbara färgerna som är så briljanta, och de små diademen och kronorna får dem att se ut som drottningar och prinsessor, sade hon.

 

Shen Yun har haft föreställningar i mer än 80 städer över hela världen. Vid varje uppträdande har artisterna förvånat experter inom dans och musik, och de professionella inom dans i Sverige är inget undantag.

 

Björner, en hyllad solodansare från Kungliga Operan, sade i sitt välkomstmeddelande till Shen Yun, som publicerades i föreställningens programtidning, att de utsökta Shen Yun-artisterna ”öppnade en ny värld som hon aldrig sett förut.”

 

 

På Shen Yuns webbsida kan man läsa om kinesisk dans;

 

”Den klassiska kinesiska dansen har sitt eget kompletta system för träning i grundläggande färdigheter för att uppnå en perfektion av hållning och form i danserna, och det kan hända, att ingen annan konstform i världen kan skryta med så starka expressiva kvaliteter och teknisk mångfald som den klassiska kinesiska dansen.”

 

 

Epoch Times är stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts (Divine Performing Arts) 2009 års världsturné. För mer information besök www.ShenYunPerformingArts.org