Balkan dränkt av vatten
Flygbilden visar ett översvämmat område nära staden Brcko i norra Bosnien den 18 maj. Det är den värsta översvämningen på årtionden. (Foto: Elvis Barukcic / AFP/Getty Images)


Minst 44 personer har dött i de värsta översvämningarna på Balkan på 120 år, uppger myndigheterna enligt AFP.

Bosnien och Serbien är värst drabbat men översvämningarna påverkar också Kroatien. Tre månaders regn har fallit på några dagar i området. Både i Bosnien och Serbien råder undantagstillstånd i delar av länderna.

Hittills har 30 000 människor evakuerats. I Serbien är läget värst i städerna Obrenovac, Baric, Sremska Mitrovica, Krupanj och Sabac, enligt den serbiska nyhetsbyrån Tanjug. Obrenovac ligger helt under vatten och människor har klättrat upp på taken för att bli evakuerade och planen är att få ut alla 20 000 invånarna i staden.

I Obrenovac ligger landets största kolkraftverk som hotas av den höga vattennivån i floden Sava. Serbiens premiärminister Aleksander Vucic säger att försöka rädda kraftverket nu är högsta prioritet.

I Bosnien ska fem byar runt staden Bjeljina utrymmas. 

Myndigheterna i Bosnien varnar nu för att landminor som finns kvar sedan kriget 1992 till 1996 kan ha flyttats, och skyltar som varnar för minfält har försvunnit i jordskreden och vattenmassorna. Minor har dykt upp i områden där de aldrig tidigare funnits, skriver nyhetsbyrån AP.

Områden som tidigare bedömts vara säkra kan nu vara minerade igen.

Minorna från Bosnien kan också bli ett problem för flera länder då bifloder i Bosnien rinner ut i floden Sava som följer gränsen mot Kroatien och möter Donau i Serbien. Donau rinner sedan genom Bulgarien och Rumänien till Svarta havet.

Experter varnar för att minorna kan transporteras genom halva sydöstra Europa eller fastna i turbinerna i en kraftverksdamm.