Avstod från 60 miljoner dollars affär med Kina
Jeffrey Van Middlebrook i Pioneer Park, Mountain View, Kalifornien den 14 maj 2013. Middlebrook avstod från en finansiering av forsknings- och utvecklingskostnader på 60 miljoner dollar från Kina efter att ha fått vetskap om att den kinesiska regimen tar organ från levande samvetsfångar. (Foto: Jasper Fakkert/The Epoch Times)


Jeffrey Van Middlebrook, mångsidig uppfinnare i Silicon Valley, kom 2006 på ett sätt att avskilja gas från avfallsförbränning som i industriell skala kan bli värd en förmögenhet.

Middlebrook uppfann systemet i sin verkstad. När han fått det att fungera i liten skala, sökte han inhemska finansiärer. Varken regeringen eller privata företag var villiga att satsa de pengar som krävdes för att överföra uppfinningen till industriell skala.

Men 2011 kom Kina och knackade på dörren. Vid två tillfällen träffade Middlebrook kommunistpartiets delegationer. I San Jose 2011 träffade han en delegation från Hubei-provinsen och i februari 2012 träffade han en delegation från Jiangsu i San Francisco.

Knutna till ett universitet i Kina och uppbackade av kommunistpartiets djupa kassakista erbjöd de honom och en affärspartner 60 miljoner dollar (ca 420 miljoner kronor) till forskning och utveckling. Han skulle få ett laboratorium vid ett universitet i Kina med vetenskapsmän, ingenjörer och den utrustning som behövdes för att överföra uppfinningen till industriell skala. Det var i början av 2012 och förhandlingarna inleddes smidigt.

I maj 2012 ordnade Middlebrooks kinesiska partner, en utbildad forskare som skötte förhandlingarna med kineserna, med resan till Kina som skulle ske i september.

Kineserna var mycket intresserade av Middlebrooks uppfinning på grund av dess potential till avancerad kolreningsteknik. Kina är världens största konsument av kol och föroreningarna är enorma. Omkring en halv miljon människor i Kina dör i förtid varje år på grund av sjukdomar orsakade av luftföroreningar och kolförbränning bidrar väsentligt till den svarta smog som kväver Kinas städer.

Så läste Middlebrook i Epoch Times att kinesiska militärsjukhus har skördat organ från tiotusentals samvetsfångar, främst Falun Gong, en fridfull andlig disciplin. Han läste om hjärntvätt och tortyr och en statsledd förföljelse. Och han började tveka.

”När jag började läsa om det hamnade jag i en moralisk konflikt. Å ena sidan viftar Kina med 60 miljoner dollar framför min näsa, vilket var väldigt lockande. Det är väldigt svårt att få FoU-finansiering för ny teknik”, sade Middlebrook.

”Här är en utländsk regering som viftar med pengar framför våra näsor, men sedan när jag började läsa om fruktansvärda saker i Kina tänkte jag: Jag kan inte göra det här. Jag kan inte ta emot dessa pengar. Jag kan inte åka till Kina. Oavsett vad min teknik skulle innebära, oavsett hur mycket de ska investera kan jag inte ta emot pengar från Kina,” fortsatte Middlebrook.


En delritning av Middlebrooks uppfinning som har potential att reducera föroreningar som orsakats av förbränningen av fossila bränslen. (Skannat av Middlebrook)

En delritning av Middlebrooks uppfinning som har potential att reducera föroreningar som orsakats av förbränningen av fossila bränslen. (Skannat av Middlebrook)

 

Vänner frågade honom: Varför kan inte du ta emot pengarna, utveckla tekniken till gagn för världen och sedan återvända och använda dem för att göra något bra? På vilket Middlebrook svarade:

”Att ta emot deras pengar är att ta emot blodspengar. Om det är sant att de dödar människor för deras organ, och att det sträcker sig till de högsta nivåerna av regeringen, kan jag inte sälja min teknik och gynnas ekonomiskt, oavsett hur bra och till vilken nytta tekniken än är för miljön”. Han tillade:

”Jag kan inte ta emot pengar och veta att människor förlorar sina liv så att jag kan få dessa pengar. Jag kan inte göra det”.

Middlebrook, som är utbildad i geologi och ingenjörsteknik, har gjort många uppfinningar varav en del utnyttjas kommersiellt.

Omkring sex månader efter att han informerat sin kollega att han hoppar av, skrev Middlebrook ett brev till Epoch Times för att tacka tidningen för dess ”journalistiska ärlighet”. Epoch Times tog då kontakt med honom och började undersöka hans berättelse.

Han berättade att han skrivit till tidningen ”för att få ut budskapet … inte för att klappa mig själv på axeln. Middlebrook sade att han hoppades att regeringar och storföretag, inte småkillar som jag, skulle ta de mänskliga rättigheterna i Kina på större allvar. Stora företag måste sätta gränserna: det är omoraliskt, oerhört omoraliskt och vi gör inga affärer”.

Dokumentationen av Middlebrooks förhandlingar med den kinesiska delegationen finns hos hans tidigare kinesiska partner, som ledde förhandlingarna, och vars namn Middlebrook kräver ska behandlas konfidentiellt.

”Jag vill inte att någon ska bli skadad”, sade han. En hänvisning till det faktum att kinesiska säkerhetsstyrkor och kommunistpartiet är kända för att bestraffa människor som talar ut om regimens brott mot mänskliga rättigheter.

Partnern har en rad uppfinningar som syftar till att återvinna vatten från industriellt avfall med hjälp av mikroorganismer och som ursprungligen planerades att utvecklas kommersiellt tillsammans med Middlebrooks uppfinning. Epoch Times har gjort en oberoende kontroll av partnerns identitet.

Epoch Times kontaktade en annan medarbetare till Middlebrook, Reinaldo Garcia, dramatiker, musiker och före detta journalist, för en referens. Garcia avslutade nyligen ett filmmanus baserat på en idé från Middlebrook. Han kom ihåg att han sett ett inlägg på Middlebrooks Facebooksida för några månader sedan där han meddelade att han hade avstått från en finansiering av forskning och utveckling (FoU) från Kina efter att ha läst om regimens organstölder på samvetsfångar.


Brev från förre försvarsministern Leon Panetta till Middlebrook, daterad 8 december 2008, som varnade Middlebrook att regeringen inte skulle avsätta medel, vid det tillfället: (Skannat av Middlebrook)

Brev från förre försvarsministern Leon Panetta till Middlebrook, daterad 8 december 2008, som varnade Middlebrook att regeringen inte skulle avsätta medel, vid det tillfället: (Skannat av Middlebrook)

 

”Jag trodde att han kanske skyllde på det. Kanske han gått miste om affären men motiverade det med att säga att han hade tagit en principiell moralisk hållning, mindes Garcia att han tänkt. Är det verkligen så här? Han berättade att han pratat med Middlebrook om det och blev snabbt övertygad. Han förklarande tydligt vad Kina gjorde och att han motsatte sig det. Han kunde ha fått deras FoU pengar om han velat”.

Det är omöjligt att veta om den teknik som Middlebrook uppfann hade kunnat användas i industriell skala.

”När det blir storskaligt kan svårigheter uppstå som man inte kan förutse. Men det ser ut som det skulle kunnat användas storskaligt och blivit till stor nytta”, sade Middlebrook som fortsatte:

”På ett sätt finns det en högre princip i det här, men inte på bekostnad av människor som mördas för sina organ. Jag kan inte vara en del av det. Det är samma sak som de som visste om vad som hände i Auschwitz men blundade. Det Kina gör är samma sak för mig, mördar folk för deras organ. Det är Kinas Auschwitz.”

”Jag har blivit medveten om det tack vare din tidning och även om det innebär att min teknik inte kommer att förverkligas kan jag se mig själv i spegeln och säga att jag inte tog emot blodspengar från en regering som mördar sitt eget folk”.

* Middlebrook kallar sitt system: the broad-spectrum fractional sequestration combustion gas liquefier.

 

Tilläggsrapportering av Jasper Fakkert.

 

Översatt från engelska.