Avhoppad journalist berättar om kränkningar och korruption i Kina
Qiu Mingwei, tidigare journalist för statens officiella tidning Folkets dagblad, vid den indonesiska flygplatsen. Efter att ha flytt Kina söker han politisk asyl i Indonesien. (Foto: Wu Xue'er/The Epoch Times)


Qiu Mingwei, tidigare journalist för Folkets dagblad som nyligen flydde Kina, säger att allt fler medlemmar i det kinesiska kommunistpartiet är besvikna på organisationen och avsäger sitt medlemskap. Det sker oftast via internet antingen med sitt riktiga namn eller ett alias.

Qin, 34, arbetade som underchef för ”Folkets forum”, en filial till Folkets dagblad, inrikes huvudorgan för det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

I juni reste Qin till Hongkong för att medverka i konferensen Internationalla federationen för journalister. Under vistelsen blev han fotograferad i Hongkongs 1 juli-demonstrationståg, en årlig sammanslutning som stöder demokrati och mänskliga rättigheter. Kort efter återvändandet till Kina åkte han tillbaka till Hongkong den 30 juli, den här gången för att fly från politisk förföljelse på grund av att sin medverkan i demonstrationen. Qin lever för närvarande i Indonesien där han söker politisk asyl.

Vid en presskonferens i Hongkong den 23 augusti avsade han offentligt sitt medlemskap i KKP. Därmed blev hans fall ytterligare en i raden av högprofilerade individer i kommunistpartiets propaganda- och säkerhetstjänstorgan som avsagt sitt medlemskap. Tidigare fall inkluderar Chen Yonglin, tidigare diplomat; Hao Fengjun, tidigare medlem i ”610-Byrån”, ett kontor specifikt upprättat för att förfölja utövare av den andliga rörelsen Falun Gong; Han Guangsheng, tidigare chef för Allmänna säkerhetsbyrån; och Li Fengzhi, tidigare säkerhetstjänsteman. Qin sade att vad han betraktade som den ”långsiktiga, konstanta hjärntvätten” – anställda fick gå igenom på Folkets dagblad – gjorde många av de anställda olyckliga.

– Känner du till vilken sång som vi måste lyssna på varje dag?, frågade han retoriskt.

– ”Det skulle inte kunna bli något nytt Kina utan kommunistpartiet.” Jag har lyssnat på den sången sedan jag gick i grundskolan. Jag är så trött på den.

Tack vare sin chefställning i Folkets dagblad fick han mer insyn än den vanliga kinesen i regimens nuvarande politiska kampanjer – framför allt den mot den andliga rörelsen Falun Gong, som började spridas till allmänheten 1992 och har förföljts sedan 1999 på grund av att dess popularitet översteg KKP:s.

– Majoriteten av de människor jag känner har stor sympati med Falun Gong eftersom vi alla känner till att Falun Gong har förtalats, sade han.

– Ju mer allvarligt KKP förföljer Falun Gong desto mer ogillar folket partiet och vill bryta sig loss från det. KKP ljuger alltid. Många människor vågar inte säga det offentligt i fastlandet, men vi kan använda oss av internet för att göra vår röst hörd och träda ur det.

610-Byrån till exempel, säger Qiu, är ”ett totalt oberoende organ som får enorma summor i anslag och speciell uppmärksamhet… Det behöver inte gå igenom flera processer för att få anslag. Förstår du? Det är topprioritet. Precis som myndigheter subventionerar Folkets dagblad – vilket är fullständigt skattebefriat”.

Qiu har bevittnat hur en kvinnlig Falun Gong-utövare föll i floden och drunknade efter att ha jagats av polisen. Han har också sett poliser muta vittnen, liksom att Falun Gong-utövare trakasserats och förföljts.

Polisen driver också in ett antal Falun Gong-böcker som de konfiskerat för att uppfylla kvoten för gripanden som en del av deras årliga redovisning, sade han. Efter att de gripits, skickas utövare till arbetsläger eller fängelser där de utsätts för tortyr.

– Du kommer att förlora ditt arbete och även försätta ditt liv i fara om du offentligt avsäger ditt medlemskap i KKP inne i Kina. Du kommer att hamna i en ännu värre situation om du arbetar för Folkets dagblad, eftersom myndigheterna omedelbart kommer att anta att du spelar rollen i att skymfa allmänhetens syn på kommunistregimen, sade han.

Den 1 oktober i år är det 60 år sedan KKP kom till makten. Samtidigt som firandet av detta datum närmar sig har regimen trappat upp förtrycket av dissidenter, inklusive religiösa anhängare, petitionärer, advokater och människorättsaktivister.

Qiu nämner ett internt dokument som cirkulerat vars instruktioner säger, med hans egna ord: ”Kina ska städas upp före Nationella dagen och appellanter ska sättas under bevakning. Aktivister från demokratirörelsen ska sättas under bevakning för att försäkra säkerheten inför den Nationella dagen. Att få anslag till denna operation är en topprioriterad säkerhetsåtgärd, och dessa instruktioner tillåts att cirkulera inom hela organisationen.”

Kinesisk originalversion: http://epochtimes.com/gb/9/9/1/n2642493.htm

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22111/