Avhopp kan stoppa förföljelsen av Falun Gong
Xu Mosangzis föräldrar förföljs i Kina för att de utövar Falun Gong. Pappan befinner sig i hjärntvättscenter och mamman är försvunnen. Nu hoppas Mosangzi att ännu fler lämnar partiet så att det inte klarar av att förfölja någon. (Foton: Hans Bengtsson/Epoch Times)


Drygt 23 miljoner personer har nu tagit aktivt avstånd från det kinesiska kommunistpartiet. Vid en manifestation idag på Kongens Nytorv i Köpenhamn förklarade en nittonårig kinesisk tjej varför hon önskar att ännu fler ska göra det.

Xu Mosangzi berättade om sina föräldrar. De är förföljda Falun Gong-utövare i Kina. Pappan sitter i ett hjärtvättscenter i Wuhan och mamman har Xu Mosangzi inte hört något om sedan hon förflyttades från ett omskolningsläger för en månad sedan.

– Det som hänt mina föräldrar har hänt många andra innan och det enda sättet att få stopp på det är att fler lämnar kommunistpartiet. När det inte har några medlemmar kan det inte förfölja någon, säger Xu Mosangzi.

Xu Mosangzi bor i Helsingfors i Finland. I oktober förra året kom hon från Kina för att studera business information technology.

Hon vet inte exakt var pappan finns. Innan mamman försvann var det hon som försökte ta reda på var pappan fanns.

– I min familj är det inte så många som kan leta efter mamma och pappa så mormor måste göra det fast hon är nästan 80 år. Hon har blivit dålig och orkar inte heller så mycket längre.

Mormodern försöker utan framgång få information från den lokala ”610-byrån”, den myndighet som ansvarar för att verkställa förföljelsen av Falun Gong. Den kallas 610 efter datumet 10 juni 1999, då den bildades av dåvarande statsöverhuvudet Jiang Zemin som ett viktigt steg i förföljelsen av Falun Gong.

– Chefen för 610-byrån i Wuhan vet att det han gör inte är bra, men han fortsätter ändå och vägrar berätta var mina föräldrar är, säger Xu Mosangzi.

Vågen av utträden ur kommunistpartiet inleddes i november 2004 då den kinesiska utgåvan av Epoch Times publicerade artikelserien Nio kommentarer om kommunistpartiet. Den har spritts in i Kina, och efter att ha läst den har många kineser insett att de inte längre vill vara förknippade med partiet. Det framgår bland annat i artiklarna att partiet bygger sin makt på eliminering av alla som står i vägen för dess maktbegär och att det kostat uppåt 80 miljoner kineser livet.


23 miljoner har hoppat av det kinesiska kommunistpartiet. Det uppmärksammades vid en manifestation på Kongens Nytorv i Köpenhamn på lördagen och en påföljande parad genom stadens centrum.

23 miljoner har hoppat av det kinesiska kommunistpartiet. Det uppmärksammades vid en manifestation på Kongens Nytorv i Köpenhamn på lördagen och en påföljande parad genom stadens centrum.


European Celestial Marching Band spelade för köpenhamnarna under paraden genom stadens centrala delar.

European Celestial Marching Band spelade för köpenhamnarna under paraden genom stadens centrala delar.