Även tibetaner sjuka av giftiga mjölkprodukter
Även vuxna i Tibet har fått problem med njursten efter att de druckit skummjölk från Kina. (Foto: AFP/Peter Parks)


Efter mjölkskandalen i Kina, där tiotusentals barn insjuknat på grund av förgiftat melamin i mjölkpulver, finns det nu uppgifter om att många fått njurproblem även i tibetområdet.

Radio Free Asia (RFA) rapporterar att cirka 100 barn misstänks ha njurproblem i de tibetanska regionerna Shigatse, Lhoka, Kham och Nyingtri. 30-talet barn, de flesta mellan 4 och 6 år, har diagnostiserats med allvarliga njurproblem.

Många vuxna med symptom på njurproblem undersöks nu i sjukhus i Lhasaområdet. Problemen tros  ha kommit av mjölkpulver som används till te. De flesta tebutiker i Lhasa använder mjölkpulver från företaget Sanlu.

Sanlu är det företag som anklagas för att ha haft stora halter av melamin i sina produkter. Redan den 2 augusti upptäckte man att det fanns problem med kvaliteten på mjölkpulvret, vilket Sanlu i Shijiazhuang rapporterade till de regionala myndigheterna. Myndigheterna varnade dock inte allmänheten och inte heller rapporterade de problemet till provinsregeringen förrän den 9 september. 

Tragedin tros ha mörklagts för att inte hindra ett framgångsrikt OS i Peking. Enligt RFA har det framkommit klagomål om gifter i mjölkprodukterna redan i mars.

Tian Wenhua, styrelseordförande för Sanlu, avskedades i och med skandalen och greps därefter av polis. Ytterligare fyra personer har gripits misstänkta för att ha förorenat mjölkprodukter. Även tjänstemannen Ji Chuntang, vice ordförande för kommunistpartiet i Shijiazhuang där Sanlu är baserat, har avskedats. 

I förra veckan meddelade hälsomyndigheter i den tibetanska huvudstaden att 45 bebisar har bekräftats ha njurproblem. En tibetansk läkare har undersökt uppemot 1 000 barn varav 12 av dem hade njursten. Flera av barnen har också fått blod i urinvägarna. De flesta av barnen som drabbats av det giftiga mjölkpulvret i tibetregionen är tibetaner, men även kineser finns bland de insjuknade. 

Upp till 53 000 barn har insjuknat i Kina på grund efter att ha druckit den giftiga mjölkprodukten. Fyra av dem har dött.