Australisk bloggare försvunnen i Kina


En känd australisk skribent som bloggar på kinesiska, Yang Hengjun, är försvunnen. Han sågs senast vid Guangzhou flygplats, skriver Radio Free Asia på sin webbsida.

Han ska ha ringt en vän vid flygplatsen och sagt att han var förföljd av tre okända män, varpå man tror att han gripits av nationella säkerhetspolisen.

Yangs politiska blogg når miljontals kineser i Kina. Han var tidigare anställd vid Kinas utrikesdepartement och har skrivit deckaren ”Fatal Weakness”, vilken beskriver korruption och spionage i dagens Kina.

Utrikesdepartementet i Australien uttrycker oro över Yangs försvinnande.

Man sätter Yangs försvinnande i samband med den senaste omgången gripanden av bloggare, aktivister och advokater i Kina som uppmanar om en ”jasminrevolution”, efter inspiration från de senaste upproren i Mellanöstern och Nordafrika.

– Den kinesiska regimen har vidtagit extra åtgärder för att skrämma upp kända kritiker efter den senaste tidens uppmaningar om reformer. Polisen i Guangzhou måste berätta var Yang Hengjuns befinner sig och se till att han blir fri, säger Bob Dietz, Committee to Protect Journalists koordinator för Asienprogrammet, till i ett uttalande.

Människorättsgrupper sade under måndagen att två andra politiska aktivister, Ran Yunfei och Ding Mao, har gripits för omstörtande verksamhet.