Australiens östkust drabbad av översvämningar


Naturens krafter prövar befolkningen vid Australiens östkust. Tusentals människor har isolerats till följd av översvämningar.  Regionen har betecknats som ett katastrofområde.

Extremt hårt väder med översvämningar och farliga vindar från Northern  Rivers till Sydney har medfört att de stora vattenmassorna har stängt inne människor i skolor, restauranger och  affärer.  Hundratals människor har fått evakueras från de mest drabbade områdena.                                       

Upp till fem meter höga vågor har slagit in mot Sydneys kust och i närliggande områden. Det hårda vädret har fällt ner träd och skadat hus, rapporterar tidningen Daily Telegraph.

Det råder begränsad framkomlighet på vägarna och samhällen har isolerats. Även vissa järnvägslinjer har förstörts av jordskred till följd av översvämningen.

I Coffs Harbour föll upp till 440 mm regn inom ett dygn och i det närliggande samhället Red Hill kom det 450 mm.  Nambuccafloden har nått den högsta vattennivån sedan 1950.

Australien har den senaste tiden plågats av extrem väderlek. Enligt experter är det en följd av de globala klimatförändringarna .