Australien vill storsatsa på sitt försvar
Australiens premiärminister Kevin Rudd vill satsa på försvaret på grund av ökat militärt hot ifrån östra och sydöstra Asien. (Foto: AFP)


Det är nya tider, nya hot och nya stormakter har dykt på scenen i Australiens närhet säger Australiens premiärminister Kevin Rudd, som vill storsatsa på att bygga ut landets försvar.
Inga stater nämns officiellt men debatten i Australien handlar om Kina, som ses som det framtida hotet.

– Vi ser en betydande militär uppbyggnad i östra och sydöstra Asien, det är en realitet och en sanning, sade på lördagen Australiens premiärminister Kevin Rudd, när han redogjorde för regeringens planer som går ut på en massiv satsning av det australiensiska försvaret, rapporterar radions Ekoredaktion.

Det talas om att byta ut gamla och köpa in 100 nya stridsflygplan och utöka landets marina kapacitet. Det skulle kosta närmare 600 miljarder kronor, den största materiella försvarssatsningen sedan andra världskriget för Australien.

Kevin Rudd nämner i sin rapport inte några specifika länder som det direkta hotet mot Australien, utan anger omständigheter som klimatpåverkan, framtida vattenbrist och rent allmänt att det finns stater som storsatsar militärt i området.

Även om inte någon stat nämns i de officiella dokumenten, så har debatten i Australien handlat om Kina som det stora framtida hotet.

Kina storsatsar på att bygga upp sitt försvar, inte minst sin marina kapacitet. Kina har också blivit en stormakt att räkna med på det globala planet och stärkt sin ekonomiska roll.

De australiska regleringsplanerna har mött motstånd från landets oppositionsledare Malcolm Turnbull som säger att försvarssatsningen är orealistisk, inte minst med tanke på finanskrisen. Han frågar vem som ska betala för det hela och menar att ett potentiellt hot från Kina är orealistiskt.

Enligt försvarsanalytiker i den engelska underrättelsetjänsten MI6 tror man att Kina förbereder sig för ett ”eventuellt kärnvapenkrig”. Den slutsatsen kommer från bevisen att Peking i hemlighet har byggt en flottbas djupt inuti i grottor, där den inte kan spåras av satelliter.

Det ska vara en ovanlig anläggning. Analytiker försåg under 2008 försvarstidningen, Jane`s Intelligence Review med detaljer. De har publicerat satellitbilder på basens lokalisering. Anläggningen ligger gömd under miljontals ton av berg på den sydkinesiska ön Hainan.

Från kinesiskt håll har det ännu inte kommit några officiella kommentarer om Australiens regeringsplaner men man kan förvänta sig starka kinesiska protester säger den kinesiske statsvetaren professor Shi Jinhong vid Universitetet i Peking till australiska medier, rapporterar Ekot

Läs hela artikeln om Kinas förberedelser för eventuellt kärnvapenkrig:
http://www.epochtimes.se/articles/2008/06/23/15184.html