Australien skapar marina jättereservat inför toppmötet i Rio
Australiska vatten är hemvist för sex av de sju kända arterna av havssköldpaddor, som denna gröna havssköldpadda. (Foto: Ed Roberts)


Australien har meddelat planer på att skapa världens största skyddade marina nät, vilka täcker en yta lika stor som Indien och kommer att vara förbjudet område för olje- och gasbolag och för det kommersiella fisket.

Fiskenäringen säger dock att nätet är för stort, och miljögrupper, även om de stöder satsningen, säger att det har skräddarsytts för att passa olje- och gasindustrin.

En vecka innan FN:s stora miljömöte, Rio+20 Earth i Brasilien, presenteras planen av miljöminister Tony Burke som sade att den marina säkerhetszonen ger en viktig möjlighet för Australien att bli ledande i världen när det gäller skydd av haven.

”Haven, liksom atmosfären, är en delad resurs där det runt om i världen har gått kraftigt bakåt ”, sade han till Australiens Radio National. ”Som önation har vi ett så fantastiskt läge … för att kunna bli föregångare i att vända situationen och skydda haven, och vi tar den chansen.”

Nätet ökar antalet australiska marina reservat från 27 till 60, vilket innebär att hela reservatsnätet blir 3,1 miljoner kvadratkilometer.

Gary Ward, ordförande i Gulfs yrkesfiskarförening säger att Australiens fiskenäring kommer att drabbas hårt.

”Fiske med lina kommer förmodligen att vara det som drabbas mest –  de kommer att vara utestängda från de områden där de fiskar”, sade han till Australiska riksmedier.

Tony Burke medgav att nätet kommer att påverka yrkesfisket och även fritidsaktiviteter såsom djuphavsdykning. Men han säger att han redan samrått med berörda grupper om ersättning, som han uppskattar kommer att uppgå till runt 100 miljoner dollar.

Den nya planen ger en utökning med mer än 500 kvadratkilometer av Korallhavets marina reservat, som omfattar Stora barriärrevet och utgör området utanför Australiens nordöstra kust till ”juvelen i kronan” och världens näst största helt skyddade zon.

Australiens miljövårdsstifelse (ACF) beskrev regeringens plan som en ”historisk miljövårdsinsats.”

Över 40 procent av Australiens vatten skulle bli skyddade enligt planen, ”inklusive rev och vatten i Korallahavet, majestätiska djuphavsberg utanför ostkusten, de mystiska djupa vattnen i Diamantinas sprickzon, och vattnen i Stora Australbukten”, sade ACF:s vd Don Henry i ett uttalande.

De skyddade vattnen har en stor biologisk mångfald och är hemvist för nära 60 procent av världens val- och delfinarter, nästan alla typer av havssköldpaddor och 4 000 fiskarter.

Men andra områden förblir sårbara, säger Henry, till exempel den nordvästra regionen.

Världsnaturfonden påpekade också att vissa viktiga områden undantas.

”Medan parker skyddar vissa områden flyttar ändå olje- och gasriggar allt närmare platser som de fantastiska Rowley Shoals-reven och Ningalooreven utanför västra Australien,” säger talesmannen Paul Gamblin, på Världsnaturfondens hemsida.

Det finns nu 60 dagar till att debattera men Burke säger att gränserna för parken inte är förhandlingsbara.

”Det är för sent för människor att säga att jag vill ha den här linjen flyttad eller jag vill ha den här zonen målad i en annan färg”, sade han i ett uttalande. ”Frågan är nu mycket enkel. Går vi vidare med det mest omfattande marina parknätet i världen eller gör vi det inte? ”

Översatt från engelska