Australien lättar på sanktioner mot tidigare ministrar i Burma
Släktingar omger en frisläppt burmesisk fånge från Insein-fängelset i Rangoon den 3 januari. Australien har lättat på vissa sanktioner mot Burma men aktivister säger att inga sanktioner bör hävas förrän alla politiska fångar har släppts. (Foto: Soe Than Win /AFP/Getty Images)


Australiens regering meddelade på måndagen att de skulle häva sanktionerna mot flera tidigare burmesiska ministrar för att erkänna landets senaste steg mot att införa reformer, enligt ett uttalande från utrikesministeriets kontor.

”Vi hoppas på en positiv utveckling, såsom ett ökat deltagande av oppositionen i den politiska processen, att frigivandet av omkring 220 politiska fångar fortsätter och att nya arbetslagar som legaliserar fackföreningar införs”, sade utrikesminister Kevin Rudd i ett uttalande.

Regeringen sade att de kommer att häva en del av sanktionerna, men kommer att behålla ett vapenförbud mot dessa personer.

”Tidigare ministrar och biträdande ministrar som inte längre deltar i politiken kommer att tas bort från listan, liksom tjänstemän inom turistnäringen. Australien har dock fortfarande möjlighet att lägga till enskilda individer när som helst om situationen förändras”, tillade Rudd.

Burmas civila regering, som bildades förra året, har släppt ett antal fångar de senaste månaderna och börjat föra samtal med oppositionen och den demokratiska ledaren Aung San Suu Kyi. Dock anser Suu Kyi och en del av aktivisterna att det inte går tillräckligt fort, eftersom flera hundra politiska fångar fortfarande är fängslade.

De flesta aktivistgrupper som fokuserar på Burma (Myanmar) har inte ändrat sin ståndpunkt om att sanktioner inte bör hävas förrän alla politiska fångar har släppts.

”Förtida hävande av sanktioner kan undergräva förutsättningarna för ett fortsatt storskaligt släppande av politiska fångar. Politiska fångar är inte brickor i ett förhandlingsspel. Frigivning av alla politiska fångar måste förbli ett av de viktigaste riktmärkena för EU och det internationella samfundet”, skrev  European Parliamentary Caucus on Burma, i oktober, efter att 200 fångar hade frigetts.

Översatt från engelska