Australien försöker att locka till sig amerikanska arbetare


Australien vill uppmuntra duktiga amerikanska arbetstagare att söka jobb i landets gruv-och gassektor, enligt medier.

”Vi har inte haft några större förhandlingar med Förenta staterna om detta,” sade Australiens utbildningsminister Chris Evans, och ledare för senaten till reportrar i Canberra på måndagen, enligt Sydney Morning Herald, och tillade att Canberra tänker förändra landets invandringspolitik. 

För närvarande finns det ett mindre antal amerikaner som åker till Australien för att arbeta, men deras kompetens för anställning utvärderas först efter ankomsten till Australien. 

”Vi har diskuterat med den amerikanska ambassadören och amerikanska företag ett bra tag om vi inte kunde göra bättre ifrån oss för att locka en del arbetskraft för att möta de nya behoven av kompetent personal i den australiska ekonomin”, tillade Evans.

En australisk facklig centralorganisation, Actu, sade i ett pressmeddelande att planen på att ta in fler amerikanska arbetstagare kan vara förhastad och tillade att det inte finns tillräckligt med belägg för påståenden att det råder brist på kompetent arbetskraft i Australien.

”Medan delstater som har arbetskraft, som till exempel västra Australien, uppger sig ha mycket låg arbetslöshet, står arbetare i resten av landet i allt större grad inför osäkra arbeten”, sade Actus president Ged Kearney i pressmeddelandet.

Migrationsminister Chris Bowen sade att Australien skall anordna jobbmässor i Houston nästa månad för att rekrytera kvalificerade arbetstagare, enligt Sydney Morning Herald. Han sade att det inte skulle finnas någon gräns för antalet amerikanska arbetstagare som kan komma in i landet, och tillade att ”marknaden kommer att bestämma” antalet.

Översatt från engelska