Aung San Suu Kyi ett spel för galleriet
Den 15 november talade Aung San Suu Kyi inför tusentals anhängare på the National League for Democracy (NLD) högkvarter i Yangon. (Foto: AFP)


Aung San Suu Kyi frigavs på eftermiddagen den 13 november. Hon har suttit i husarrest i 15 år, två gånger tidigare har hon blivit frigiven men med stora frihetsbegränsningar. Nu tar hon åter upp kampen för demokratin i Burma.

Flera internationella politiker välkomnade frigivningen av 
Aung San Suu Kyi bland andra Fredrik Reinfeldt och Barak Obama.

Aftonbladets Burmaexpert Jesper Bengtsson menar att det här är bara ett spel för galleriet:

– Att hon släpps nu beror på att juntan vill blidka omvärlden. ­Valet i förra veckan var riggat för att militären skulle kunna behålla makten och genom att släppa Aung San Suu Kyi hoppas de på lite internationell ”good will”.

-Det sitter fortfarande 2200 politiska fångar i Burmas fängelser. Flera av ledarna för det så kallade saffransupproret på hösten 2007 är dömda till 65 års fängelse, säger Jesper Bengtsson.

Aye Chan Naing, chef på Democratic Voice of Burma, Det här är en stor dag i hans gamla hemland Burma. Hans ser frigivningen som ett steg i rätt riktning.

Men Aye Chan Naing är absolut inte övertygad:

– Regimen är slug. Suu Kyi ses inte som något stort problem för dem när hon är fri, mer som inspärrad. Vill dom arrestera henne igen, så gör de bara det.

Det är långt kvar till en demokratisk förändring i Burma, enligt Aye Chan Naing.

– Det kommer inte att ske inom tio år, kanske inte ens inom 20 år, säger han.