Att kämpa för sin tro: "Free China" visas i parlamentsbyggnaden
Filmen "Free China: The Courage to Believe" visades den 20 september i USA:s parlamentsbyggnad. Från vänster: Charles Lee, Falun Gong-utövare som tidigare suttit fängslad i Kina; Katarina Lantos Swett, ordförande för den Amerikanska kommissionen för internationell religionsfrihet (USCIRF), Chris Smith, kongressledamot; Samuel Zhou, vice president för Affärsutveckling på NTD Television; Michael Horowitz, docent vid Hudson-institutet; Michael Perlman, regissör till filmen "Free China".( Foto: Lisa Fan/The Epoch Times)


Nyligen visades dokumentärfilmen ”Free China: The Courage to Believe” för en grupp personer i den amerikanska parlamentsbyggnaden. Den 53 minuter långa filmen har vunnit fyra internationella filmpriser.

Filmen som är regisserad av Michael Perlman och producerad av Kean Wong från NTD Television, berättar historien om två före detta samvetsfångar och hur de överlevt fysisk tortyr och enorma påtryckningar för att försvara sin tro.

– Det finns inte tillräckligt många personer som kämpar för mänskliga rättigheter i kongressen, sade Katrina Lantos Swett till Epoch Times. Hon är orförande i den Amerikanska kommissionen för internationell religionsfrihet (USCIRF).

Swett sade att Free China är en ”film som berättar sanningen”. Den ”avslöjar vad som verkligen pågår i Kina – den fruktansvärda förföljelsen av Falun Gong, de fruktansvärda organstölderna och slaveriarbetet i arbetslägren och fängelserna. Tragiskt nog blundar media i väst oftast för de förbluffande avslöjanden som görs av pågående brott mot mänskliga rättigheter i Kina. Jag tror att den här filmen kan vara ett kraftfullt verktyg för att berätta sanningen och sprida historien. Jag hoppas den kommer att ses av många.”

Swett är dotter till kongressledamoten Tom Lantos och president i Lantos stiftelse för mänskliga rättigheter och rättvisa.

Efter filmvisningen följde en diskussion som kongressledamot Chris Smith inledde.Kongressledamot Chris Smith satt i panelen efter den privata visningen av filmen ”Free China: The Courage to Believe” i USA:s parlamentsbyggnad den 20 september. Smith är ordförande i CECC ((Congressional-Executive China Commission), som sponsrade visningen. (Foto: Lisa Fan/The Epoch Times)

– Filmen ger ett ansikte åt Kinas människorättsbrott och godtyckliga fängslanden av dissidenter, skörden av organ från levande samvetsfångar och exporten av produkter som tillverkats i fängelser. Den visar också hur kinesiska medborgare vaknar upp och kräver sin rätt till tro i en miljö med sträng internetcensur och samtidigt ett slut på censuren som är så förhärskande i Kina idag, sade Smith.

Filmvisningen i parlamentsbyggnaden den 20 september sponsrades av Kongressens executiva kommission för Kina (Congressional-Executive China Commission, CECC), i vilken Smith är ordförande. Veckan innan satt han med som ordförande vid en kongressutfrågning om rapporten ”Organ Harvesting by the Chinese Communist Party” och dagen innan filmvisningen var Smith med och skrev ett brev tillsammans med kongressledamoten Robert Andrews där man bad inrikesdepartementet att släppa ut all information man eventuellt har om missförhållanden kring organtransplantationer i Kina.

I dokumentären Free China får man följa de två Falun Gong-utövarna, Jennifer Zeng, en mor och tidigare medlem i kommunistpartiet, och Charles Lee, en kinesisk affärsman med amerikanskt medborgarskap. Båda fängslas och sätts i Kinas överallt förekommande tvångsarbetsläger.

Där får de utstå tortyr med elektriska batonger och tvångsmatning, de riskerar att få sina organ stulna och tvingas arbeta hela dagarna med att tillverka produkter som exporteras till Väst. De lyckas trots allt överleva utan bitterhet och beslutar sig för att försöka stoppa förföljelsen av sina medutövare och hjälpa Kina att bli fritt.

Både Zeng och Lee närvarade vid filmvisningen i parlamentsbyggnaden och Lee berättade att han haft två brev under sin tid i fängelset vilka gav honom hopp. De var från kongressledamöterna Tom Lantos och Chris Smith.

– Jag visste att väldigt många personer arbetade tillsammans för att stoppa förföljelsen, sade Lee.

Förutom den fysiska tortyren utsattes Zeng och Lee för kommunistpartiets hjärntvättstekniker som syftade till att få dem att ge upp sin tro. Om en utövare ger upp tvingas han eller hon att skriva fördömande artiklar i arbetslägret vilka sedan visas upp.

Dessutom blir man använd för att bryta ner viljan hos andra utövare. Filmen skildrar den oerhörda samvetskonflikt det innebär att tvingas ge upp sin tro och sedan ”reformera” andra, särskilt nykomlingar. Undertiteln till filmen, ”Modet att tro (Courage to Believe)” har valts av en god anledning.

Zeng har skrivit den bästsäljande boken ”Att bevittna historia: En kvinnas kamp för frihet och Falun Gong (Witnessing History: One Woman Fights for Freedom and Falun Gong)”. I filmen berättar hon hur hon på bara en dag gick från att vara en överklasskvinna och partimedlem att bli en fängelseintern.

Under hennes första dag i fängelset tvingades hon sitta på huk och se ner på sina fötter i gassande sol i 15 timmar. När hon ifrågasatte detta fördes hon bort och torterades med elektriska batonger. Hela hennes värld började rasa samman, berättar hon.

Efter att hon frigivits flydde hon till Australien för att undvika att åter bli arresterad. För ungefär ett år sedan flyttade Zeng till New York där hon nu arbetar som reporter på tv-stationen New Tang Dynasty. Hon har nu även återförenats med sin dotter och sin make.

Som amerikansk medborgare levde Charles Lee ett tryggt och bekvämt liv. Men han ville göra något för att bryta igenom den kinesiska regimens propagandamaskin som hjärntvättat de flesta av Kinas 1,3 miljarder invånare. Han hade en idé om hur han skulle göra det, men vid hans andra besök till fastlandet arresterades han och fänglsades i tre år. Han släpptes 2006. Lee är läkarstudent och har sedan återkomsten till USA fortsatt sina medicinska studier vid universitetet i Illinois och vid Harvard.

Zeng stickade kanindockor, hattar och halsdukar i fängelset. Det tog henne 10 timmar att göra en kanin för vilken hon givetvis inte fick betalt. Lee tvingades göra Homer Simpson-tofflor för export till Väst.

Filmens regissör Michael Perlman sade att i filmen visade produkter som tillverkats illegalt och exporterats fått honom att undra hur många andra liknande produkter som finns därute som han inte vet om. Han sade att han talat med kongressledamot Smith om lagar som förbjuder gods tillverkat i fängelser och Smith svarade att lagen är som schweizisk ost, den har många hål.

– Inget gods som tillverkats i fängelser borde få importeras till USA. Konsumenterna behöver utbildas och det krävs påtryckningar för att kunna driva igenom lagar för att stoppa detta, sade han.

Översatt frän engelska