Återvändande kinesisk student arresterad för politiska dikter
Wu Qiang, en kinesisk student som studerar i USA arresterades i Kina för att han hade med sig en politisk diktsamling (Foto: June Fourth Culture and Heritage Association)


En kinesisk student som studerar i USA arresterades i Kina den 12 november på grund av att han hade med sig en diktsamling om ”fjärde juni-massakern”.

Studenten Wu Qiang var på väg att hälsa på sina föräldrar i Jilinprovinsen i nordöstra Kina när han blev utfrågad på Jilins flygplats efter att man i hans bagage funnit en diktsamling om händelserna kring Himmelska fridens torg 1989, den så kallade ”fjärde juni-massakern”. Strax efteråt kom polis som fortsatte utfrågningen och arresterade honom. Var han nu befinner sig är okänt.

Innan han försvann sände Wu ett mejl som innehöll detaljer om hans arrestering till ”June Fourth Culture and Heritage Association” (JFCHA).

Enligt Jiang Pinchao, chefredaktör hos JFCHA, återgav Wus mejl oro och stress. Tillsammans med mejlet skickades tre foton av honom när han blir stoppad och inföst i en polisbil.

Wu kom in i Kina genom Guangdongprovinsen den 11 november. Under ett stopp i Hongkong köpte han en nypublicerad diktsamling från 2007 om ”fjärde juni-massakern”. Vid Jilins flygplats upptäcktes och konfiskerades boken.

Wu förklarar i mejlet att han trodde att det hela skulle sluta där men efter två dagar kallades han in för fortsatt polisförhör.

Enligt hans mejl förhördes Wu i över tio timmar efter att han förnekat de orättfärdiga anklagelserna om att ha ”underminerat den sociala stabiliteten.” Trots hans protester arresterades Wu för att ha ”innehavt och propagerat för publikationer som är emot regeringen” och ”brutit mot säkerhetslagar.”

I slutet av sitt mejl förklarar Wu att han aldrig trodde att något sådant kunde hända honom. ”Jag har hört många historier där regeringen förtryckt dissidenter,” skrev Wu i sitt mejl. ”Men jag trodde att det rörde sig om några få fall mot speciella personer. Jag trodde aldrig att något sådant kunde hända alla. Nu lider jag dock själv av ett sådant förtryck.” Wu uppmanar människor att inte bara lita till Kinas inre reformer eftersom: ”demokrati endast kan uppnås genom en kombinerad ansträngning av människor både i och utanför landet.”

Som deltagare vid den demokratiska studentrörelsen kring Himmelska fridens torg den 4 juni och som chefredaktör för att samla in dikter om fjärde juni uppmanar Jiang Pinchao alla organisationer och personer som är oroade för mänskliga rättigheter och frihet i Kina att förena sina krafter för att Wu skall återfå sin frihet.

Översatt från version