Ät frukost och minska risken för hjärtsjukdom
Havregrynsgröt till frukost är en bra början på dagen. (Foto: Maureen Zebian/Epoch Times)


Att hoppa över frukosten är ingen god vana för den som är mån om sin hälsa. En långtidsstudie har visat att män som skippar morgonmålet har en 27 procent högre risk att drabbas av hjärtinfarkt eller annan risk för hjärtsjukdom.

Forskare vid Harvard School of Public Health i Boston har undersökt 26 902 mäns levnadsvanor och hälsostillstånd under 16 års tid.

Resultatet visade att risken att dö i hjärtsjukdom ökade om man inte åt frukost, även sedan man tagit hänsyn till andra faktorer som rökning, matvanor, sömn och fysiska aktivitet, skriver Science Daily.

Kroppen är känslig för de metabola förändringar som sker när frukostmålet uteblir.

– Att hoppa över frukosten kan leda till en eller flera riskfaktorer, inkluderat fetma, högt blodtryck, högt kolesterol och diabetes som kan leda till en hjärtinfarkt efter en tid, säger Leah E. Cahill som lett studien.

Studien har gjorts på män men forskarna bakom studien tror att hälsoriskerna med att hoppa över frukosten även gäller för kvinnor.

Så nu uppmanar forskarlaget oss att inte skippa morgonmålet utan i stället äta en hälsosam frukost.

– Att ta med många typer av hälsosamma livsmedel i din frukost är ett enkelt sätt att se till att din måltid ger tillräcklig energi och en sund balans av näringsämnen, som proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler, säger Leah E. Cahill.