Årskrönika 2008: Kina försökte påverka i Sverige
Andreas Norlén (m) och sex andra riksdagsledamöter från Östergötland bjöd in Kinas ambassadör till Shen Yuns Chinese Spectacular i Linköping, i ett motgrepp till de påtryckningar från ambassadshåll som försökt stoppa föreställningen. (Foto: Huang Wei/Epoch Times).


Det är dags att se tillbaka på året som gått, dra lärdom av det och gå vidare. Vilken är Kinas påverkan på Sverige? Det stora landet i öster har under årtusendena omgivits med mycken mystik och har en så fantastisk kulturhistoria. Men sedan 1949 har regimens grepp om människornas sinnen fått dåliga effekter, vilket även visat sig i Sverige.

Man ska ta seden dit man kommer sägs det, men det gjorde inte en tjänsteman på den kinesiska ambassaden i Stockholm. I januari försökte han stoppa Divine Performing Arts föreställning Shen Yun – Chinese Spectacular genom att hota kultur- och fritidsnämndsordföranden Johan Lundgren i Linköping med försämrade Kinarelationer om gruppens framträdande blev av. De bedriver antikinesisk verksamhet påstod ambassadtjänstemannen.

– Jag har aldrig inbillat mig att Kina är en demokrati men jag är ändå förvånad över deras beteende, att de inte vet hur det fungerar i väst, blev kommentaren från Paul Lindvall (m) i Linköping.

Även kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) blev kontaktad av Kinas ambassad inför framträdandet i Stockholm. Hon såg samtalet som ett förtäckt hot och sade:  

– Det är fullkomligt självklart att en politiker i ett demokratiskt land inte ska gå in och ha synpunkter på vad som framförs på scener eller i något annat sammanhang.

Inför showen i mars gjorde några av våra riksdagsmän ett gemensamt uttalande, en markering till Kina, som löd:

– Föreställningen som gästar oss representerar en viktig del av det kinesiska kulturarvet och det kinesiska folket. Genom dans, sång och utsökt koreografi får vi uppleva något av Kinas 5000-åriga historia under några få timmar. Detta kulturella utbyte berikar svenskarnas bild av Kina.

Europaparlamentariker Anders Wijkman (kd) är under året kritisk mot Kina. Han talade på den Internationella Dagen för Aktion i Darfur i februari och menade att Kina tar den enklaste vägen. De odlar sina kommersiella kontakter och fördubblade handeln under 2007. Kina använde alltså inte sitt inflytande för att få lugn i landet.

Wijkman menade i sitt tal att eftersom Kinas makt växer, politiskt såväl som ekonomiskt, medför det att landets internationella ansvar ökar och han menade vidare: 

– Inför OS i Peking i augusti ställs frågan på sin spets. Är Kina redo att axla ansvaret som stormakt? 


Den imponerande modellen över Fanerduns planerade mässhallar i Kalmar fick aldrig någon motsvarighet i verkligheten. Under 2008 tog det definitivt stopp för det storslagna projektet. (Foto: Veronica örfelth/epoch Times)

Den imponerande modellen över Fanerduns planerade mässhallar i Kalmar fick aldrig någon motsvarighet i verkligheten. Under 2008 tog det definitivt stopp för det storslagna projektet. (Foto: Veronica örfelth/epoch Times)

Det kinesiska bolaget Fanerduns agerande följde inte normen. De slog på stora trumman i Kalmar där en bas för kinesiska grossister skulle byggas upp med en hotelldel. I slutet av september hade Fanerdun inte betalt hyran en enda gång under året, så de blev vräkta. 

I början av december meddelade Kalmar kommun att de sagt upp alla avtal med Fanerdun. 

Kinesiska studenter i Gävle fick betala för undervisningen på högskolan trots att den är gratis. Skolan samarbetar med ett universitet i Kina och de sköter rekryteringen av studenter.

På högskolans hemsida hänvisas intresserade, på kinesiska, till två kontor i Kina. De tar 35 000 yuan (ungefär samma i kronor) för sin förmedlingstjänst. Ett kontor sade att de delar intäkterna med högskolan i Gävle. Ett kinesiskt par arbetar på nämnda kontor och har skapat högskolans kinesiska hemsida.

I oktober meddelade högskolan att deras utredning fastslagit att inga oegentligheter kan styrkas och de kritiserade lokalpressen för anklagelserna som de tyckte var kränkande, vilket är en slutsats som starkt ifrågasatts av lokalpressen.

Under december kom det fram att kinesiska staten har betalt resa och uppehälle för tre Nobelkommittéer för att undervisa kineserna i hur urvalet av nobelpristagare går till. Om detta är en muta och försök till påverkan undersöks nu av statsåklagaren, där resultatet blir något för nästa år att avslöja.