Arnfeber i Skövde
Skövdeborna Sofia och Jonathan kom för att skjuta pilbåge. (Foto: Jenny Brandt)


Arnfebern har ökat i samband med premiären för den andra delen på lördag. Medeltiden präglade delar av Skövde under lördagen den 16 augusti. På biostaden förhandsvisades den andra Arnfilmen ”Arn – Riket vid vägens slut”. I samband med den ordnades en medeltidsfest. Gycklare, hantverkare, musiker, försäljare, riddare och många fler dök upp i Skövdes centrum.

– Skövde fick inte har världspremiären av ”Arn – Riket vid vägens slut”. Istället har vi den enda förhandsvisningen som visas för allmänheten. Intresset har varit stort och alla biljetter är slutsålda, säger Skövdes turistchef Anders Lindauer.

Skaraborgs egen Arn, Glenn Frost, var också med och skapade medeltidskänsla i sin riddarmundering. Glenn har under flera år gestaltat och promotat Arn i Västergötland. I Arnfilmerna var han med som Stellan Skarsgårds stand-in under vissa svårare ridscener.

– Stellan är ju ingen ryttare,
så vid svårare ridning i skog och över sten fick jag hoppa in, berättar Glenn.

Glenn var en av de som hade hand om lördagens bågskytte. En populär aktivitet som lockade många, både barn och vuxna. Som överraskning kom Elise Pärnenen som spelar Arns dotter i filmen dit och sköt några pilar. Vid bågskyttet fanns också projektledaren för Arnturismen i Västra Götaland, Anja Praesto.

– Arnintresset har fått ett uppsving igen på grund av Arnfilmerna. Det är bara att haka på så länge intresset finns kvar, säger hon.

Medeltidsmarknaden som under dagen fanns på torget i Skövde heter Munkens hantverksby. Den är en portabel marknad som så att säga flyttar runt. Tidigare under året har de varit på cirka 30-40 platser i landet. De som jobbar med marknaden har märkt av ett ökat Arnintresse, och menar att filmen har gett dem draghjälp.

Carin Funseth, som i vanliga fall utbildar sig till sångpedagog, är med på torget och sjunger folklåtar och medeltida ballader.

Varför är du intresserad av medeltiden?

– De har så fina klänningar och musiken är så bra.

Men har medeltiden någonting att lära oss nutida människor?

– Ja. Enkelheten. Att leva i nuet. Livet var inte så komplicerat på medeltiden avslutar Carin.


Elise Pärnenen som spelar Arns dotter i den andra Arnfilmen siktade noga vid bågskyttet. (Foto: Jenny Brandt)

Elise Pärnenen som spelar Arns dotter i den andra Arnfilmen siktade noga vid bågskyttet. (Foto: Jenny Brandt)


Carin Funseth sjöng folklåtar och medeltida ballader. (Foto: Jenny Brandt)

Carin Funseth sjöng folklåtar och medeltida ballader. (Foto: Jenny Brandt)


Skaraborgs egen Arn Glenn Frost till häst i Skövdes centrum. (Foto: Jenny Brandt)

Skaraborgs egen Arn Glenn Frost till häst i Skövdes centrum. (Foto: Jenny Brandt)