Ärkebiskop i Polen avgår
POLEN, Warszawa: Nyligen utnämnd ärkebiskop av Warszawa, Stanislaw Wielgus deltar i en mässa i Saint John's katedral i Warszawa den 7 January 2007. Han avgår på egen begäran. Det meddelade påvens mission i den polska huvudstaden strax innan Wielgus skulle ha installerats vid en ceremoni i katedralen. (Foto: AFP/Janek Skarzynski)


Stanislaw Wielgus, utsedd till ärkebiskop i Warszawa i förra veckan, avgår på egen begäran. Det meddelade påvens mission i den polska huvudstaden strax innan Wielgus skulle ha installerats vid en ceremoni i katedralen.

Under natten fördes ”viktiga samtal mellan polska myndigheter och Vatikanen”, rapporterar den polska tv-kanalen TVP.

Wielgus väckte en storm av indignation i veckan, när han erkände att han i många år var informatör åt den kommunistiska hemliga polisen. I kyrkorna skulle under dagens mässa läsas upp en text, där han ber om ursäkt.

Den katolska kyrkan i Polen
har liksom också Vatikanen stött Wielgus in i det sista.

Spänningen har varit stor inför den ceremoni i Warszawas katedral där Wielgus skulle installeras som ärkebiskop i närvaro av president Lech Kaczynski och kardinal Stanislaw Dziwisz, som var nära medarbetare till förre påven Johannes Paulus.

Påven har accepterat att Wielgus avgår. Posten som ärkebiskop av Warszawa ska för en tid innehas av kardinal Jozef Glemp, som avgick för att lämna plats åt Wielgus, framgår av uttalandet från påvens representation i Polen.