Är maffians tid förbi?
Den allmänne åklagaren Domenico Gozzo på en presskonferens i Palermos polishögkvarter efter att ha arresterat fem höga maffialedare, personer som stött maffialedaren Salvatore Lo Piccolo under perioden då han gömde sig. Han har utfärdat arresteringsordrar på ytterligare 70 misstänkta gangstrar i Italien. (Marcello Paternostro/AFP/Getty Images)


Maffiabossen Daniele Emmanuellos våldsamma liv fick ett lika våldsamt slut efter att spåren lett polisen till gömstället på en bondgård i hamnstaden Gela i förra veckan. Detektiver har identifierat honom som den näst högste bossen inom Siciliens ökända Cosa Nostra.

Emmanuello hade försökt fly från platsen medan han stoppade små pappersbitar, på vilka man tror fanns nedtecknat namn och adresser, i sin mun. Polisen hävdar att han stupade för ett varningsskott under sin flykt.

Ska man kunna nysta ut maffians nätverk vidare beror på om skriften på de små papperslapparna fortfarande kan tydas efter att de tagits ur hans strupe.

Spårningen påbörjades förra året efter att maffians storboss Bernando Provenzano, som var klanen i den sicilianska staden Corleones överhuvud, fängslats.

Den 73-årige mannen var en av Siciliens mest fruktade gangstrar. Han kallades för ”traktorn Bernie” då han mejat ned sina rivaler med en k-pist.

Eftersom han var rädd för att kommunicera via telefon och internet, använde han sig av ett enkelt kodsystem kallat pizzini. Koderna, som helt enkelt bestod i att bokstäver bytts mot siffror, nedtecknades på papperslappar vilka framfördes till andra gangstrar via hans undersåtar.


Poliser patrullerar runt huset där Salvatore Lo Piccolo arresterades i Giardinello i Palermos utkanter. (Marcello Paternostro/AFP/Getty Images)

Poliser patrullerar runt huset där Salvatore Lo Piccolo arresterades i Giardinello i Palermos utkanter. (Marcello Paternostro/AFP/Getty Images)

Efter att polisen brutit koden hittade de Provenzanos underbossar; Antonio Rotolo, 61, och Salvatore ”Baronen” Lo Piccolo, 65.

Rotolo arresterades med två tunnor syra, strax före en maffiasammankomst i juni 2006.

Polisen tror att det kan ha pågått en maktkamp mellan de två underbossarna och att Rotolo ämnade att döda Lo Piccolo för att sedan dumpa kroppen i syran.

Kort därpå sköts och försvann två bossar som var knutna till Rotolo.

Polisen har varit desperata i att spåra Lo Piccolo. Förra månaden lyckades de hitta honom då hans son oavsiktligt ledde dem till gömstället i ett hus nära Siciliens huvudstad, Palermo.

I huset fann polisen pizzini, med förslag på Emmanuello som nästkommande högste boss. Ifall de ska kunna följa spåret vidare beror på huruvida de meddelanden som fanns i Emmanuellos strupe fortfarande kan läsas.

Den 43-årige bossen har varit på flykt i elva år. Han ligger bakom ett försök att dämpa protesterna från de 80 affärsmännen i Caltanissetta som vägrat att betala pizzo – skyddsavgifter – till ligan.

Förra månaden satte ligan eld på Italiens arbetsgivares förbund, Confindustrias, lokaler eftersom förbundet stått bakom affärsmännens revolt.

Man stal även hårddiskarna med information om affärsrörelser som vägrar att betala olagliga skatter.

Nu när maffian är mindre involverad i drogsmuggling är skatterna en av dess primära inkomstkällor.

Många tror att ligornas makt kanske kommer att minska i och med affärsrörelsernas ljudliga protester och att man tillfångatagit flera höga maffialedare.

Den brittiska maffiaexperten och författaren Tony Thompson tror dock att de fortfarande är en kraft att räkna med.

– Många av bossarna är utanför dagens vanliga brottslighet. De är inte lika våldsamma som förut men många yngre gangstrar, som de från Albanien, kommer över och de är precis lika våldsamma som maffian brukade vara, säger han. Men som en kraft är de fortfarande ganska mäktiga trots att några av de äldre förstås är mer sårbara.

Översatt från version