Apples välkända och hemliga grafikfel - nu finns en lösning
En bärbar dator av Apple MacBook Pro med Retina-skärm hos en Gravis Apple-återförsäljare den 6 november 2012 i Berlin, Tyskland. (Foto: Sean Gallup / Getty Images)


Sedan Apple släppte sin MacBook Pro år 2011 har vissa användare slitit sitt hår. Datorn man jobbar med loggar plötsligt ut en, startar om spontant, visar fel bild på bildskärmen, eller ingen alls. Nu har dock Apple sent omsider erkänt problemet och presenterat en lösning.

Användare som har drabbats av felet har varit helt utlämnade till sina egna förmågor. Tips, som att installera om hela systemet, ställa in grafiken på olika sätt eller andra kreativa metoder, har visat sig verkningslösa. En viss hjälp har funnits att få i speciella program, som hindrar datorn att växla mellan de olika grafiksystemen i datorn. Nu har dock företaget för första gången presenterat en egen lösning på problemet.

MacBook Pro har sedan 2011 utrustats med två metoder att skapa bilden på skärmen. Ett enklare chip som är en del av datorns vanliga processor, samt ett mera kompetent chip som ger bättre prestanda. För att förlänga batteritiden i en bärbar dator används det enklare chipet, och sedan växlar datorn över till det kraftfullare chipet när det behövs, som när man spelar spel eller använder andra krävande program.

Det är precis det som inte fungerar. Användare har rapporterat om förvrängd bild eller ingen bild alls. Det vanligaste dock, som upplevs som så frustrerande, är att datorn startar om eller loggar ut användaren till synes helt slumpmässigt. När datorn sedan har startat om är alla ändringar i öppna filer borta, och program har glömt vad de höll på med.

Troligt lödfel

Nu har Apple alltså släppt ett servicemeddelande som säger att  användare som upplever problem med sin MacBook Pro, köpt mellan februari 2011 och december 2013, är välkomna att kontakta ett Apple Store-butik eller Apple-auktoriserad servicepartner för en kontroll, och om så behövs en kostnadsfri reparation.

Apple beskriver inte problemet närmare, men antagligen består det i ett lödfel på grafikchipen, något som även har drabbat andra fabrikat av bärbara datorer. Detta kan inte åtgärdas av kunderna, utan hela moderkortet måste bytas ut. Detta är mycket dyrt på en modern dator, då dyrbara komponenter som processorn och minnena är fastlödda direkt på moderkortet.

Att det har gått så lång tid och påverkat så många människor fick advokatfirman Whitfield Bryson & Mason att stämma Apple. Trots all uppmärksamhet i media har företaget dock aldrig kommenterat problemet. Efter Apples rekordvinst första kvartalet 2015 på 18 miljarder dollar har tonen skärpts på sociala medier, och i slutet av februari kom alltså slutligen Apples svar.