Apple tar bort 256 spionappar från App Store
Det kinesiska företaget Youmi dolde sitt spionage i appar. Det hela resulterade i att App Store tog bort 256 appar. (Foto: Johannes Eisele /AFP/Getty Images)


Analysföretaget SourceDNA upptäckte att det kinesiska företaget Youmi samlade personlig information om appanvändarna.

Alla appar som berörs har utvecklats med det kinesiska förtaget Youmis ”software development kit” (SDK), ett verktyg som används för att utveckla appar.

Youmi samlade in personlig information från ca en miljon användare. Det var information om Apple ID, vilken app de hade laddat ner, enhetens serienummer och information om batteriet och annan kringutrustning.

SourceDNA tror inte att utvecklarna till apparna kände till att det SDK de använt var utsatt. All information laddades upp till Youmis server, inte till apputvecklarna. Flera av utvecklarna kommer också från Kina.

App Store har tagit bort alla appar som är utsatta och kommer inte tillåta någon användning av Youmis SDK i fortsättningen.

”Vi har ett nära samarbete med apputvecklarna, vi hjälper dem med uppdaterade versioner av sina program, som är säkra för kunderna och i enlighet med våra riktlinjer”, meddelar App Store till SourceDNA.

Rapportering av Jonathan Zhou

risk för spionprogram