Användarens rättigheter inte i fokus i bråket mellan kinesiska internetjättar
En arbetare ringer ett samtal bredvid logon för QQ:s chattservice i företagets lokaler i Shenzhen i Guangdongprovinsen. QQ:s monopol tros vara uppbackad av den kinesiska kommunistregimen. (Foto: China Photos/Getty Images)


Ett offentligt gräl har brutit ut mellan två kinesiska internetjättar efter att det avslöjats att landets populäraste chattprogram, QQ, samlar in användardata. Det hela avslöjades av en tillverkare av antivirusprogram, vars bakgrund även den är tveksam.

Fallet illustrerar både de oklara internetreglerna i Kina och hur användares rättigheter underordnas företagsintressen. Dessa företag tjänar ofta på att ha bra kontakter med partibyråkratin.

Det var i ett test som Shanghai Daily News genomförde den 27 september som antivirusprogram från tillverkaren Qihoo 360 identifierade 525 dokument som QQ sökte av i fem minuter. 110 av dessa bedömdes som skadliga för användarens integritet. Filer från MSN, Windows Live Mail, Google Search och Microsoft Office fanns bland de avsökta dokumenten.

Efter kritik från media och användare svarade QQ snabbt att den här genomsökningen gjordes endast av säkerhetsskäl. Företaget stämde sedan Qihoo 360 för otillåten konkurrens. Nyheten satte igång en livlig debatt på det kinesiska internet, där både QQ och Qihoo 360 kritiserades skarpt.

Båda företagen använde sig av ursäkten att skydda användarens integritet för att tala i sin egen sak, men bloggare var inte övertygade. Båda företag anklagades för att sätta vinster högre än användarens säkerhet. QQ har länge haft rykte om sig att snoka i användarens privata data och Qihoo 360 hade inte heller mycket bättre rykte. Antivirus 360 utvecklades baserad på Qihoos grundare Zhou Hongweis tidigare produkt, 3721, ett slags malware som ofta installerades med tvång och var svårt att ta bort.

Qihoo 360:s attack mot QQ tolkades av många som en noga planerad konkurrensåtgärd snarare än ett försök att skydda konsumenträttigheter. Man lanserade sitt program Privacy Protector strax efter att QQ gjort ett aggressivt försök att utöka sin andel av marknaden i internetsäkerhet; vissa antivirusprogram installerades i användares datorer utan att de meddelades, enligt rapporter. Dessutom var QQ den enda måltavlan för den första versionen av Privacy Protector.

Den välkände bloggaren Zhou Shuguang talade med New Tang Dynasty Television.

– Jag litar inte på QQ, men Qihoo 360 är ytterligare en skadlig programvara som inte visar någon respekt för användaren. Ingen av företagen är trovärdiga, de kämpar bara om vinster.

Zhou sade att han var glad att se att deras konflikt öppnat fler personers ögon för vikten av säkerhet på nätet.

Experter har lagt fram argumentet att kinesiska internetföretag i största allmänhet struntar i användares rättigheter som ett resultat av myndigheternas misslyckande att reglera branschen och skydda användares integritet genom lagstiftning. Zhang Chaoyang, grundare av Kinas största sajt, Sohu.com, sade att Kinas internetpolitik är ”en jungel där det saknas effektiva regler”. Han menar att Qihoos attack mot QQ var ett sätt att ”lägga band på ett monopolföretags onda handlingar”.

Jason Ma, kommentator och programvärd på New Tang Dynasty Television menar att QQ:s monopol backas upp av kommunistregimen, som ägnat sig år tveksamma affärer med företag som i sin tur samarbetar med deras sofistikerade censur- och övervakningsprogram.

– QQ har format ett partnerskap med regimen. De hjälper myndigheterna att övervaka all chattrafik och i gengäld låter regimen dem göra vad de vill.

QQ har aktivt blockerat fraser som identifierats som känsliga för de kinesiska myndigheterna, inom ämnen som demokrati, Falun Gong, Taiwans självständighet och namnen på Kinas kommunistledare. Programmet WebQQ har en funktion som gör att man kan gå in på Gmail, men man har upptäckt att programmet lagrar användarnamn och lösenord på sin server.

Aktivister har själva varit med om hur deras personliga information samlats in och använts av myndigheterna. Bloggaren Guo Baofeng frågades ut av polisen för att ha uppmärksammat ett fall av våldtäkt och mord som begicks av ett gäng som åtnjöt regimens stöd. Polisen visade sig ha hans QQ-konversationer med en annan aktivist sparade.

– QQ:s metoder är precis motsatsen till Googles motto ”Don’t Be Evil”, sade Guo till Radio Free Asia. I en intervju med Epoch Times sade internetkommentatorn Li Li att chattdata från QQ änvänts i rättsfall mot dissidenter och människorättsaktivister över hela landet.

Populära sajter och kommunikationsverktyg för webben som utvecklats i väst håller gradvis på att klonas av regimvänliga internetföretag, vilket skapar en falsk avbild av världen utanför Kina för den kinesiska allmänheten, utrustad med starka censur- och övervakningsfunktioner.

QQ är Kinas svar på MSN, GTalk, AIM och Skype allt i ett. Efter att Google drog tillbaka sin sökmotor från den kinesiska marknaden vann konkurrenten Baidu den största delen av sin marknadsandel. Baidu är känt för att samarbeta aktivt med regimen. Medan Facebook och Twitter har blockerats har kinesiska sajter jobbat på för att assimilera deras koncept.

Det kinesiska internetlandskapet har utvecklats som det gjort för att de företag som hjälpt regimen genomföra sitt ideal om en ”skyddad trädgård” i cyberrymden ofta fått omfattande finansiellt och administrativt stöd, vilket gjort det möjligt för dem att snabbt bilda monopol. Jason Ma menar att Anitivirus 360 kommer att bli Kinas dominerande säkerhetspodukt och ersätta utländska märken. Han tror att kampen mellan QQ och Qihoo 360 ger omvärlden en inblick i den grumliga kinesiska internetregleringen.

QQ har en av världens mest populära chattforum med över 100 miljoner användare samtidigt. Alexa rankade det som världens nionde populäraste sajt, en placering bättre än vid Twitters rankning, trots att få utanför Kina hört talas om det.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45580/