Antikorruptionsutredningar mot Kinas statligt ägda företag på väg
Kinesiska kommunistpartiets ordförande Xi Jinping (höger) och ordföranden för centrala kommittén för disciplininspektion, Wang Qishan (vänster), den 30 september 2014 i Peking. Disciplininspektionen har nämnt 26 företag ägda av centralregeringen som mål för nästa runda av korruptionsutredningar. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Kinesiska kommunistpartiets nuvarande ledare Xi Jinping är på krigsstigen mot statsägda företag. Vid ett möte den 13 januari med partiets disciplinorgan kritiserade han sektorns tungfotade byråkrati, nepotism och problematiska affärskultur och nu har han börjat agera.

Ungefär en månad efter mötet med centrala kommittén för disciplininspektion, som är disciplinorganets fullständiga namn, har man rapporterat om utredningar mot sju statsägda företag, bland annat telekomjätten China Unicom, transportföretaget China Shipping och oljebolaget Sinopec. Nu har 26 företag som ägs av centralregeringen identifierats i en ny inspektionsrunda, enligt disciplininspektionens chef, Wang Qishan.

Företag som kontrolleras av lokala regeringar eller via statliga organ räknas alla som statsägda företag. De som ägs av centralregeringen är en egen underkategori av dessa, och återfinns ofta inom de viktigaste ekonomiska sektorerna.

De 26 företagen som ska utredas finns i sektorer som olja, kärnenergi, elproduktion, telekommunikation, transport, stål, gruvdrift, bygg och finans.

Kommunistpartiets språkrör People’s Daily skrev att det är uppenbart att den här utredningen kommer att leda till att fler ”tigrar” fälls. Med ”tigrar” avses högt uppsatta partitjänstemän.

En varning från Xi

”Partiet kommer att intensifiera sin vägledning och övervakning av ledningen i statligt styrda företag och även utföra mer inspektioner och revision i dessa statligt styrda företag”, sade Xi den 13 januari när han kommenterade att kampanjen för att utrota korruption i Kina kommer att bli hård och komplicerad.

För att försöka förklara Xis uttalande skrev Gao Po, biträdande sekreterare på Centrum för antikorruptionsstudier på Kinas samhällsvetenskapsakademi, i en artikel på regimens språkrör Xinhua, att chefer på statliga företag kommer att avkrävas ett högre ansvar och att de etablerar ett livslångt system för ansvarsutkrävning.

För att backa upp Xi med faktiska siffror publicerade Xinhua även en opinionsartikel den 7 februari med titeln ”Statligt styrda termiter kan inte tillåtas tömma nationella tillgångar”.

2014 genererade statligt styrda företag en vinstökning på 3,4 procent jämfört med året innan, men tillsammans har de samlat på sig en skuld på motsvarande nästan 90 biljoner kronor, enligt Xinhua.

Nya tag på det nya året

China Unicom, världens tredje största telekommunikationsföretag, knäade redan under trycket från antikorruptionskampanjen i december förra året, när två av dess högsta chefer sparkades. I februari rapporterade disciplininspektionen om utbredda mutor, sexuella tjänster och korruption inom företaget.

Regimen fortsätter att pressa China Unicom. Två dagar före det kinesiska nyåret meddelade Xinhua att företaget skulle släppa en rapport i slutet av mars eller början av april om hur man skulle åtgärda de problem som disciplininspektionen identifierat.

– Statliga medier har valt en traditionell kinesisk helg för att attackera ett företag som kontrolleras av Jiang Zemin och hans familj, sade Shi Shi, en USA-baserad Kinaexpert i en intervju med Epoch Times.

– Syftet är att slå ner Jiangs arrogans, samtidigt som man ökar trycket mot honom och hans familj, menade Shi.

Jiang Zeming äldste son, Jiang Mianheng, har omfattande kopplingar till Kinas telekomindustri.

– China Telecom och China Mobile är bland de 26 företag som ingår i disciplininspektionens första inspektionsrunda under 2015, och det förväntas att personer med kopplingar till Jiang Mianheng kommer att rensas ut, kanske till och med att den yngre Jiang själv kommer att rensas ut, sade Shi.