Anticensurmjukvara banade väg för Google
Symbolerna för anticensurmjukvara som utvecklats av Global Internet Freedom Consortium.(Foto: The Epoch Times)


Många kinesiska nätanvändare har beklagat att Google dragit bort sin söktjänst från landet och anser att det kan innebära slutet för informationsinhämtning från internet. Minst en miljon kineser har använt anticensurmjukvara och tagit del av fri information från nätet.

Bill Xia, medlem av Global Internet Freedom Consortium och chef för Dynamic Internet Technology, sade till Epoch Times att hans företag har hjälpt människor i Kina att kringgå informationsblockaden med hjälp av anitcensurmjukvara i fem år nu. Med deras program, varav UltraSurf och FreeGate är de mest populära, kan vem som helst i Kina surfa fritt på nätet med ett enkelt klick.

Bill Xia sade att den kinesiska regimen har använt tjuv- och rackarspel när det gäller frågan om informationscensur. De anklagar Google för att inte lyda den kinesiska lagen, men regimens informationskontroll är i sig ett brott mot yttrandefriheten såsom anges i den kinesiska grundlagen. Han menar att regimens informationsblockad utgår från oskrivna regler, som det är upp till affärsvärlden att lista ut vad regimen vill att man skall censurera. Han menar att det är kommunistregimen som i verkligheten bryter mot lagen.

Det kinesiska folket har mer och mer börjat inse att mycket av det som sägs i statlig media, inklusive så kallad ”expertanalys” tjänar ett särskilt syfte för staten och att det leder till att människor allt mer misstror media, tror Bill Xia.

– Folk ville surfa fritt på nätet så de började använda mjukvara för att bryta igenom blockaden.

Han tror även att den kinesiska regimen insett att dess media tappar i intresse så nu använder man sin teknologi för att manipulera och skrämma människor.

Under de senaste åren har den kinesiska regimen vidtagit olika åtgärder för att blockera internet genom projekt med namn som Gyllene skölden, Gröna dammen och Blå dammen. Dessutom har man utbildat ett stort antal personer som agerar gangsters och spioner på nätet. Men kan man verkligen blockera alla 300 miljoner kinesiska nätanvändare från att fritt surfa på nätet?

– Med anticensurmjukvara kan kineserna inte bara surfa fritt utan även på ett säkert sätt skicka information till utländska sajter, sade Bill Xia.

TV-kanalen NTDTV har rapporterat om hur anticensurmjukvara som tagits fram av Falun Gong-utövare blir allt populärare. Mjukvaran säljs i datoraffärer i Kinas storstäder. En forskare vid namn Chen vid den kinesiska vetenskapsakademin sade att denna mjukvara kallas ”duva” och är välkänd.

– Alla vet vad en ”duva” är. Man kan helt enkelt bara säga ”säljer du duvor?” i en datoraffär. Det har sålts i affärer som Computer City som har många kunder. Alla vet var man kan köpa den här mjukvaran, sade Chen.

Chen berättade om något han själv varit med om.

– Jag såg en man som sålde anticensurmjukvara på gatan för 5 yuan styck så jag bad honom vara försiktig. ”Du säljer det helt öppet, du borde vara försiktig”, sade jag. Han svarade ”Vet du vem jag är? Jag är polis!”

Google har ändrat sin kinesiska söktjänst så den har nu sin domän i Hongkong, .hk, och har för avsikt att fortsätta ha en internetnärvaro utan den kinesiska regimens censur.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32576/