Ännu mer krisartat i Grekland
Christophe Deloire från Reportrar utan gränser talar till demonstranterna vid det grekiska radio- och tv-huset i Aten den 13 juni. (Foto:Louisa Gouliamaki/AFP)


Den grekiska regeringen fattade ett drastiskt beslut på tisdagen, nämligen att den offentligt finansierade tv- och radiokanalen ERT skulle stängas med omedelbar verkan. Omkring 2 500 personer blev hastigt och chockartat utan arbete och blev offer för den ekonomiska krisen.

Grekland har som krav på sig från långivarna att minska antalet offentliganställda men har inte klarat det, förrän nu. Stängningen av ERT uppfattas av oppositionen som en statskupp, skriver SR.

Beskedet utlöste en våg av protester inte bara bland ERT:s anställda utan även bland allmänheten. Regeringen lät då meddela att ERT ska återuppstå om än i kraftigt bantad version.

De två största fackföreningarna utlyste en generalstrejk och bussar och tåg står stilla. Sjukhusen är stängda, frånsett akuta operationer.

De numera avskedade ERT-anställda fortsätter att sända program, men via internet. Utanför radio- och tv-huset har omkring 10 000 människor samlats för att protestera mot stängningen av ERT, liksom för att protestera mot premiärministern Antonis Samaras, uppger SR.