Ännu mer förgiftad mat i Kina
En man lastar in ”dumplings” (ångkokta kinesiska bullar med fyllning) i en lastbil i Peking i mars 2008. Nyligen stängdes Shanghai Shenglus fabrik för att man hittat kemikalier i företagets matbullar. (Foto: China Photos/Getty Images)


Dumplings går åt som smör i solsken i Kina. De säljs i tiotusentals och äts på samma sätt som vi äter vanligt bröd. Men nu har också de hamnat på listan över förgiftad mat.

Myndigheter stängde Shanghai Shenglus tillverkning av mat den 13 april och beslagtog en mängd dumplingsbullar som innehöll kemikalier. Två dagar senare fann man i en stad i södra Kina ytterligare en dumplingsfabrik som producerat tusentals ”majsbullar” utan majs. I stället innehöll de massor av konstgjorda färgämnen och kemiska smaktillsatser. 

Dumplingsfabriken som finns på Ganzhongvägen i staden Wenzhou, Zhejiangprovinsen, var gammal, smutsig och hade en primitiv produktionsanordning, enligt en artikel den 17 april i Youth Times. 

Ångkokare var placerade på golvet i ett tält utanför byggnaden bredvid kol- och träkolhögar. Det fanns lera överallt på golvet och mögel på väggarna. 

Fem flaskor tartrazin, sötkorntillsats, gyllengul majstillsats, tre säckar saccharinsodium och torrjäst återfanns på arbetsbänken. Men någon majs gick inte att hitta någonstans, sade Youth Times. 

En kvinnlig arbetare på platsen sade att tartrazin, majstillsats och vetemjöl blandades för att göra “majsdumplings”. Vita dumplings tillverkas utan de konstgjorda färgämnena, sade hon. Saccharinsodium och andra tillsatsämnen späddes på för att öka sötman och smaken. 
– Hur mycket man tillsätter, beror på hur det ser ut och känns, sade arbetaren. 

Den falska dumplingsfabriken upptäcktes den 15 april. Enligt försäljningsstatistik såldes nästan 200 000 dumplings mellan den 22 mars och 14 april, varav 10 000 till de närliggande universiteten. 

Några dagar tidigare upptäckte man att dumplings, vilka tillverkats av Shenglu Foods Co. Ltd i Shanghai, såldes i många Shanghaibutiker. De innehöll flera olagliga tillsatsämnen. Dumplings, vars bäst-före-datum hade gått ut, bearbetades och blev ”nya” dumplings, enligt Shanghais Eastday.com. 

Fem misstänkta har gripits för att ha medverkat i produktionen och försäljningen under 2011 av 330 000 dumplings, vilka innehöll olagliga tillsatsämnen och konstgjorda färgämnen, sade myndigheterna. Ett stort dumplingsbeslag har dragits tillbaka, och Shenglu har blivit av med sin licens. 

Företaget klarade tester för industri- och företagsstandard och fick sin hygienlicens 2000-2009, sade Daily Economic News. 

I juli 2007 kom anklagelser om en gatuförsäljare i Peking som tillsatt papp i ”bullarna”. Trots att myndigheterna då sade att det var en bluff och grep reportern som arbetade under täckmantel, hävdade Reuters att det fanns en stor press från utlandet över skandalerna med mat- och produktsäkerheten i Kina. 

Många kineser är skeptiska till vad som officiellt sägs. Medierna tenderar att vara optimistiska och reflekterar nästan aldrig över det styrande kommunistpartiets roll, sade Reuters. 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/china/more-tainted-buns-found-in-china-54972.html
http://epochtimes.com/gb/11/4/17/n3230967.htm