Ännu en kinesisk journalist gripen för mutbrott
Xiong Xiong, chefredaktör för tekniknyheter på Beijing Youth Daily, greps nyligen i Peking för mutbrott, enligt kinesiska medier. (Skärmdump/Sina.com/Epoch Times)


En erfaren journalist på Beijing Youth Daily greps nyligen i Peking för att ha tagit emot mutor. Han är den senaste av flera journalister i Kina som har åtalats för att ha sålt placeringar av nyhetsartiklar i sina tidningar.

Xiong Xiong, chefredaktör på Beijing Youth Dailys tekniknyhetsredaktion, greps för att ha tagit emot tiotusentals yuan i mutor, enligt kinesiska affärstidskriften Caixin (en yuan är ungefär en svensk krona). En del andra kinesiska mediekanaler rapporterade att de pengar det rörde sig om var mer än en miljon yuan.

En initierad källa på Beijing Youth Daily sade till Caixin att Xiong ofta hade tagit emot mutor.  ”Alla här vet att han alltid tar emot alla möjliga pengar. Till och med PR-företag talar illa om honom”, sade källan.

Xiong hade arbetat på Beijing Youth Daily i mer än 14 år och rapporterat om tekniknyheter i mer än ett årtionde, rapporterade Caixin.

Förra månaden greps tre ekonomijournalister från olika tidningar i staden Hangzhou och åtalades för att ha tagit emot pengar av PR-firmor för att publicera vissa artiklar. Domen mot dem har inte fallit ännu.

I oktober greps reportern Chen Yongzhou på New Express i Guangzhou för att ha låtit sig mutas till att publicera artiklar som kritiserade det stora, statligt ägda företager Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Development. CCTV sände ett klipp där Chen erkände att han hade tagit emot mutor för sin rapportering.

Allmänheten trodde dock till stor del på rapporteringen kring Zoomlion och ifrågasatte gripandet. Det påpekades bland annat att det inte fanns några bevis mot Chen förutom hans erkännande, och ingen information om vem som skulle ha mutat honom.

I augusti greps en annan journalist, Yang Kairan, som arbetade för Pekingbaserade kommunistpartispråkröret Jinghua Times. Han anklagades för att ha tagit emot mutor för missledande rapportering.

Den kinesiska författaren och ekonomen He Qinglian sade i en kommenterande artikel att betalda nyheter är en ”öppen hemlighet” som är välkänd i Kina. Företag mutar ofta journalister för att de ska publicera artiklar som angriper deras konkurrenter.

He Qinglian menar även att politisk makt inom näringslivet ligger bakom att Kinas medier befinner sig i en kaotisk situation. Tills skillnad från demokratier så ligger all makt i Kina, inklusive den politiska, ekonomiska, militära och kulturella makten (där media spelar en stor roll) hos olika intressegrupper inom det Kinesiska kommunistpartiet, sade hon.

Översatt från engelska