Ännu en gripen för Madridbomber
SPANIEN, Madrid: Den spanska premiärministern Jose Luis Rodriguez Zapatero (H) och säkerhetsministern Antonio Camacho (V) lyssnar på polisen under sitt besök till flygplatsen Barajas i Madrid den 4 januari 2007. (Foto: AFP/Pool/Paco Campos)


En sjätte man har gripits misstänkt för koppling till tågbomberna i Madrid 2004. Mannen misstänks ha bidragit till finansieringen av attentaten och greps i Lerida, i nordöstra Spanien.

I ett uttalande sade inrikesdepartementet i dag att den misstänkte ska höras om finansieringen av Madridattentaten. Han greps i Lerida i nordöstra Spanien.

I går meddelade departementet att tre män hade gripits i städer i Katalonien. Vid husrannsakan fann polisen falska handlingar, kontanter, tre datorer och telefonräkningar för samtal till Afghanistan.

Två män sitter sedan tidigare häktade i Cadiz och La Coruna.

Samtliga misstänks ha hjälpt två män som var efterlysta för tågattentaten att fly från Spanien. En av de efterlysta tros senare ha dödats i strider i Irak.

Det var utredningsdomaren Juan del Olmo som gav order om gripandena. Det är han som leder utredningen om Madridattentaten.

I april väckte del Olmo åtal mot 29 islamister, de flesta marockaner, för misstänkt inblandning i tågattentaten. Sex anklagades för mord och samröre med terrororganisation, fyra för samröre med terrororganisation, elva för medhjälp och åtta för hantering av sprängämnen. Åklagarna har yrkat att de ska dömas till sammanlagt 270 000 års fängelse. Enligt spansk lagstiftning är maxstraffet för terrorbrott 40 års fängelse.