Ännu en brinnande fackla på väg mot Peking
Den amerikanska skådespelerskan Mia Farrow går tillsammans med överlevande med den brinnande facklan vid en massgrav i Kigali. (Foto: AFP/Stringer/Andrew McGregor)


Ytterligare en brinnande fackla är på väg mot Peking och OS nästa år, liksom CIPFG:s Fackla för de mänskliga rättigheterna i Kina. Denna gång är det den amerikanska skådespelerskan Mia Farrows initiativ och syftet är att belysa Kinas roll i Darfur.

Den åttonde augusti, ett år innan OS i Peking, tändes en symbolisk fackla i Darfur i syfte att bege sig mot Kina. Ambassadören för FN:s barnfond UNICEF, skådespelerskan Mia Farrow, har riktat skarp kritik mot övergreppen i Darfur och vill nu få Kina att använda sin makt för att stoppa folkmordet där.

– Elden symboliserar och hedrar alla dem som gått bort och dem som fortfarande lider. Den ska belysa de överlevandes mod och symbolisera hoppet vi alla delar om att våldet ska ta slut och att människor tryggt ska kunna återvända hem, sade Farrow till den norska tidningen Faedrelandsvennen i samband med att facklan tändes i augusti.

Idag uppmanade Amnesty Sudans regering att upphöra med att motarbeta FN:s och Afrikanska Unionens fredsbevarande styrka i Darfur (UNAMID). Organisationen redogör i en rapport för de hinder och förseningar som den sudanesiska regeringen förorsakat styrkorna.

Enligt FN har fler än 200 000 människor dödats och två miljoner drivits på flykt under den fyra år långa konflikten i Darfur.

Att utnyttja de Olympiska spelen för att sätta press på Kina förekommer i fler former. Epoch Times har tidigare rapporterat om organisationen CIPFG:s Fackelstafett för mänskliga rättigheter i Kina, vilken startade i Aten i augusti och som är på väg genom fler än 150 städer med budskapet ”OS och brott mot mänskligheten ska inte pågå sida vid sida”.

Även den sydafrikanske biskopen Desmond Tutu klargjorde på bokmässan i Göteborg för några veckor sedan att han skulle stödja en bojkott av OS såvida inte Kina gjorde något åt militärjuntans våld mot de fredliga demonstranterna i Burma.