Annorlunda upplevelser i New York, del 2
En familj tar en båttur framför bergshuset Mohonk - en av många utomhus- och inomhusaktiviteter som finns att tillgå i det historiska bergsområdet. (Foto: Jim Smith)


Bergshuset Mohonk är ett slående vackert viktorianskt slott beläget i de häpnadsväckande Shawangunkbergen. Numera är platsen en semesterort och den ligger endast 14 mil norr om Manhattan.

Bergshuset ligger i Hudsondalen i New York State. Övernattningspriserna innefattar tre måltider per dag, lagade av prisbelönta kockar. Dessutom bjuder man varje eftermiddag på eftermiddagste med kakor.

Mohonk har varit familjeägt sedan 1869 då Albert Smiley köpte sina 280 tunnland mark och ett tiorumshotell. Mer än ett århundrade senare, 1986, blev bergshuset Mohonk klassat som ett nationellt historiskt landmärke. Denna utmärkelse var unik på det viset att den inte bara omfattade bergshuset utan även 83 andra Mohonkbyggnader av historisk betydelse, såväl som de omkringliggande 7 800 tunnlanden brukad och obrukad jord.

Bergshuset står i hjärtat av ett magnifikt naturområde i Shawangunkbergen, vilket omfattar resortägorna, privata reservat och ett parkreservat. Undangömd nära toppen av berget Shawangunk ligger sjön Mohonk, en 800 meter lång och 19 meter djup sötvattensjö.

Bergshuset Mohonk har 266 gästrum, tre stora matsalar, 138 eldstäder och 238 balkonger. Utanför finns ett växthus, 125 ”sommarhus” (lusthus), ett museum samt ett observatorium kallat Himmelstornet.

Utomhus finns mängder av rekreationsmöjligheter, däribland 13 mil långa friluftsspår för vandring och bergsklättring. Tre tunnland prisbelönta trädgårdar passar fint för en promenad.

Nytt för 2006 var grottvandringarna
(eller underjordisk bergsklättring). En stor variation av vattenaktiviteter fyller vår- och sommarsäsongerna med båtturer, fiske och bad. På området finns en niohåls golfbana i skotsk stil, två putting-greener, tennisbanor samt ridning på natursköna stigar. Här kan man även utmana vänner i basket eller krocket.

På Mohonk arrangeras årligen över 40 temahelger, däribland kulinariska matkurser, trädgårdsworkshops, musikfestivaler och naturprogram.

Mohonks nya spa-flygel har en uppvärmd pool inomhus vilken har en ljudanläggning under vattnet. Här finns också ett gym, ett yoga- och rörelserum samt ett välutrustat spa. Här kan man som gäst göra en rad nya upptäckter för kropp och själ.

Från att en gång endast ha varit en semesterort för sommargäster är nu Mohonk en plats för aktiviteter och konferenser året runt. På vintern finns det möjlighet att åka längdskidor, vandra med snöskor och på flera olika sätt roa sig i snön.

Mohonk är en oförstörd plats, perfekt för besökare i New York som vill komma ut utanför staden och uppleva lugnet ett tag. Vandringsspåren är inte tillgängliga för motorfordon och på skyltar står det ”Kör sakta och tyst, tack”.

Översatt och bearbetad från originalartikeln på engelska.