Annie Lööf ”Mycket kvar att göra”
Centerledaren Annie Lööf i Almedalen 2014. (Foto: Centerpartiet)


Sverige tillhör de som gör mest för miljön, ändå räcker det inte, för rapporter säger att miljögifter gör oss sterila och att klimatet förändras, sade Centerpartiets Annie Lööf i årets politikertal i Almedalen.

Hon sade att i förorter såväl som i bruksorter upplever människor en hopplöshet. De har en känsla av att stå på perrongen och se tåget susa förbi. Med andra ord har förutsättningarna för att leva i Sverige och världen förändrats.

– Det är uppenbart, mina vänner, att det finns mycket, mycket kvar att göra, sade centerledaren.

Sverige behöver fler jobb men det kräver att vi får fler växande företag, sade hon. Det viktigaste nu är alla människor som väntar på att politiker ska göra reformer som spelar roll i deras liv.

– De förtjänar en politik som öppnar upp stängda dörrar och som vänder avveckling till utveckling. Ambitionen kan inte vara annan än full sysselsättning.

Därför ansåg Annie Lööf att jobben kommer att bli valets viktigaste fråga.

– Resan från arbetslöshet till jobb är en resa från maktlöshet till frihet. Men, fortsatte Lööf, vi har en elefant i rummet och den stavas: arbetsförmedlingen.

Det är en tveksam bedrift av arbetsförmedlingen, menade Lööf, att lyckas förmedla ett av tio jobb. Hon har tanken att införa en jobbpeng. Då skulle den arbetssökande kunna söka inom det område han själv vill och hos den ”förmedlare” som bäst kan lyckas med matchningen till ett jobb.

Lööf gav en utmaning till de som lever i städerna; försök leva en vecka utan det vi får från landsbygden. Utan mjölken i kaffet, utan flingorna till frukosten, utan biffen på grillen, utan den förnybara energin som laddar mobilen, utan broar av stål och utan stolar av trä. Berätta sedan hur det gick, uppmanade hon.

Jobb kan skapas på landsbygden och den kan överleva. Det handlar om att varje liten plats i Sverige har förutsättningar att växa om man får fler entreprenörer och mer makt vid köksbordet.

– Nu får det vara nog av socialism och centralplanering. Det är en metod som har prövats och har misslyckats kapitalt.

Att vända decennier av avveckling till utveckling blir inte enkelt och kommer att ta tid, men Lööf är övertygad om att det går med ett starkt Centerparti och en alliansregering. Hon är övertygad om att det går att bestämma sig för att bygga ett Sverige som är grönare, friare och företagsammare.

– Politik är att vilja något. Det är att vägra vara nöjd. Det är att se människors problem och ta dem på allvar.