Animerade långfilmen ”Dumma mej 2” får inte visas i Kina
En av karaktärerna i filmen ”Dumma mej 2”. Den animerade filmen blockerades nyligen av kinesiska censurmyndigheter. (Slaven Vlasic/Getty Images)


Den nya till synes harmlösa animerade filmen ”Dumma mej 2” (Despicable Me 2), producerad av Universal Pictures, kommer inte att visas i Kinas fastland, trots att den gjorde succé vid premiären i Hongkong, enligt sajten The Wrap.

Medier i Kina har regelbundet rapporterat om filmen, och många förvånades därför efter beslutet om att förbjuda den. Fans gick ut på internet för att uttrycka sin frustration.

Enligt The Hollywood Reporter tror analytiker att beslutet kan handla om att kinesiska myndigheter vill minska entusiasmen för importerade animerade verk. 

Den kinesiska sajten
Netease Entertainment skrev att ”berörda myndigheter anser att filmens stil inte är så passande för Kinas unga publik”.

Citatet hånades av nätanvändare. ”Berörda myndigheter…”, skrev en person, ”ha, ha”. En annan person skrev: ”Är censurmyndigheterna hjärndöda? Tjänstemännen är ett gäng idioter.” 

Censur av utländska filmen är vanligt förekommande i Kina. Men publiken och nätanvändare irriteras av begränsningarna. 

Den första filmen,
”Dumma mej”, som kom för tre år sedan, släpptes inte heller i Kina.

Det senaste beslutet innebär potentiella förluster för Universal Pictures på tiotals miljoner dollar i biljettintäkter.

”Dumma mej 2” drog in 3,4 miljoner dollar i Hongkong, och nästan 600 miljoner dollar runt om i världen, enligt Box Office Mojo. Hollywood vill gärna slå sig in på den växande filmmarknaden i Kina, men tydligen har Kinas censurmyndigheter en annan åsikt i frågan.

I år sjönk intäkterna från importerade filmer med 21 procent gentemot förra året, då myndigheterna har börjat fokusera på att utveckla den inhemska filmindustrin.

En mängd tidningsartikler har uppmärksammat att det klipps och friseras i Hollywoodfilmer innan de kan visas i Kina, eller också censureras de helt och hållet.

Översatt från engelska.